Egész Európa bedugult a járvány óta, szinte minden alapvető élelmiszerből feleslegek keletkeznek a szállítási korlátok és korlátozások miatt.

Túl sok a külföldről behozott áru

A járvány, úgy tűnik, arra is jó, hogy rádöbbentse a lakosságot a helyben termelt élelmiszerek fontosságára. Egyes szakmai szervezetek azonban több boltban még mindig túl magasnak találják a külföldi árucikkek arányát. Most az ilyen esetekben hatósági fellépést fontolgatnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyar élelmiszeripar tönkretételéhez vezet az import áruk favorizálása egyes áruházláncok részéről, ezért felszólítja azokat, hogy részesítsék előnyben a magyar élelmiszereket, ellenkező esetben a köztestület felülvizsgálatot kezdeményez a 15 óra utáni piaci előnyük megszüntetésére.

Egész Európa bedugult a járvány óta, szinte minden alapvető élelmiszerből feleslegek keletkeznek a szállítási korlátok és korlátozások miatt. Egyre több húst, tejet kénytelenek lefagyasztani, porítani vagy éppenséggel megsemmisíteni, s ez vonatkozik az idényzöldségekre is.

Emiatt sokszor nyomott áron adnak túl nagyobb tételeken, ami megkavarja a kialakult piaci viszonyokat. Másrészt a láncok mindegyike évekre szóló kapcsolatot alakított ki a beszállítóival.

Ezek a megszokott márkákat, termékeket évek óta gyártják, s ahogyan eddig, most sem nagyon kerülhet be ezek helyére más, például magyar áru, akkor sem, ha volna megfelelő hazai helyettesítő termék az import helyett. Hogy kitől mit vesz és kínál egy áruház, az a saját stratégiai döntése.

Mindemellett természetes és ésszerű az igény az egyes tagországok élelmiszer-gazdaságától, hogy az exportpiacok bedugulása idején a hazai vevőkörre, felvásárlókra, élelmiszer-­kereskedelemre támaszkodjon. A kamara ezért szeretné elérni, hogy a láncok bővítsék a magyar termékek arányát, körét.

A saját piac védelmét a járvány miatt egyébként is megnövekedő munkanélküliség idején elsőrendűen fontosnak tartja, mert számos magyar cég, gazdálkodó tönkremenetelét meg kell előzni.

A NAK a kormányt is felkérte, hogy tegyen lépéseket a külföldi termékek dömpingáron való behozatalával és kereskedelmével szemben.

Felvetették: ha az áruházláncok nem növelik a magyar áruk arányát, akkor a kamara kezdeményezni fogja, hogy e boltokban 15 óra után csak élelmiszert lehessen vásárolni – amivel a nem élelmiszerek terén megszűnik az előnyük azokkal az üzletekkel szemben, amelyek 15 óra után nem tarthatnak nyitva.

Hozzászólások

Friss cikkek

Van is fürdő meg nincs is
Törekvő tervek
Ne akarjuk megúszni!
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.