Új lendület a magyar agráriumnak – Őstermelők, családi gazdaságok: egyszerűbb működés, kedvezőbb adózás

Hirdetés – Jövő évtől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

GazdanetPR cikk2020. 12. 14. hétfő2020. 12. 14.
Új lendület a magyar agráriumnak – Őstermelők, családi gazdaságok: egyszerűbb működés, kedvezőbb adózás

A kamara által kezdeményezett, három minisztériummal közösen kidolgozott új jogszabály (a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény) megreformálja a családi formában működő gazdaságokat, egyszerűsíti, és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózást. A 2021. január 1-től hatályos törvény szerint három szervezeti forma mentén alakul a családi gazdaságok szabályozása: őstermelők, őstermelők családi gazdaságai, családi mezőgazdasági társaságok. Azon működési formák, melyeket a törvény nem érint (például egyéni vállalkozók), változatlan szabályok szerint működhetnek.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 

Számos előny az őstermelőknek

Az új jogszabály révén kibővül az őstermelők tevékenységi köre, összhangban a földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységekkel. A kiegészítő tevékenységből a teljes őstermelői bevétel legfeljebb 25%-a származhat. A kistermelőknél nem minősül kiegészítő tevékenységnek, ha maguk dolgozzák fel a saját gazdaságukban termelt alapanyagot. Az őstermelőkre vonatkozó szabályok 2021-től az eddig kistermelőként tevékenykedőkre is vonatkoznak. Így őstermelői tevékenységnek minősül a termékfeldolgozás is – nem számít majd bele a 25%-os bevételi korlátba –, ha saját maga dolgozza fel a saját gazdaságában előállított alapanyagot, és az a kistermelői rendeletben szabályozott mennyiséget nem haladja meg. Az adózás terén jelentős pozitívum, hogy a jelenlegi évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére, megközelítőleg 1 millió forintra nő azon értékhatár, amelyet el nem érő éves bevétel esetén a mezőgazdasági őstermelőknek nem kell jövedelmet megállapítaniuk, azaz nem kell szja-bevallást készíteniük és adót fizetniük. Ezen értékhatáron felül az őstermelők az átalányadózás, a tételes költségelszámolás, valamint a 10%-os költségátalány alkalmazásának lehetősége közül választhatnak. Az eddigi 8 millió forintos kvázi adómentes határ az éves minimálbér ötszörösére, hozzávetőlegesen 10 millió forintra nő. Továbbá mintegy 20 millió forint bevételig lesz lehetőség kedvezményes átalányadózásra, mely esetben csak a 10 millió forint feletti összeg után kell adót fizetni. Húszmillió forint felett pedig tételes költségelszámolásra, vagy a 10%-os költséghányad alkalmazására kell áttérni.

További előny, hogy az őstermelői tevékenységgel összefüggésben folyósított közvetlen támogatások nem minősülnek bevételnek, adómentessé válnak. Megszűnik a fizikai őstermelői igazolvány: online, nyilvánosan elérhető nyilvántartás fogja tartalmazni az őstermelőket. Megszűnik az őstermelői értékesítési betétlap érvényesítési funkciója, így ha egy termelő felveteti magát az őstermelő nyilvántartásba, mindaddig őstermelő marad, míg törlésre nem kerül. Ennek eredményeképpen nem kell évente március 20-ig felkeresni a falugazdászt az igazolvány meghosszabbítása miatt.

Őstermelők családi gazdasága

2021 januárjától a közösen tevékenykedő hozzátartozó őstermelők az őstermelők családi gazdasága keretein belül folytathatják tevékenységüket. Az őstermelők családi gazdasága a jelenlegi közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaság egyesített formája lesz. Adózásuk az őstermelőknél megszabott értéket többszörözi a résztvevők számával, a kedvezményes adózás felső értékhatára viszont nem haladhatja meg a négy személyre számított összeget, a megközelítőleg 80 millió forintot.

Családi mezőgazdasági társaság

Új minősítő kategória, a családi mezőgazdasági társaság (CSMT) jön létre a társasági formában működő gazdaságok számára. A minősítést azon gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat kaphatja meg, aminek minimum két tagja van, és tagjai egymással hozzátartozói láncolatban állnak, valamint kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytatnak. A minősítést a NAK-nál kell kérelmezni. 2021-től jelentős kedvezmény, hogy a gazdasági társaságokból – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e CSMT-minősítéssel – adófizetés kötelezettsége nélkül lesz kivehető a normatív támogatásként kapott összeg, a saját földért kapott bérleti díj, és a társaság által legalább 15 évig használt föld vételára vagy tőketörlesztése. Az ilyen módon mentesített jövedelem ugyanazon gazdaság esetén adóévenként nem haladhatja meg az 50 millió forintot.

Internetes aloldalon is segít az érintetteknek a NAK

A NAK külön internetes aloldalon is ismerteti az új törvénnyel kapcsolatos tudnivalókat, ott ki-ki aszerint is tájékoztatást kaphat, hogy jelenleg melyik működési formában végzi a tevékenységét. Az aloldalon elérhető egy adózási kalkulátor is, valamint megismerhetőek a jövőbeni működési formák, illetve az is, hogy 2020. év végéig kinek milyen teendője van a változásokkal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetnek