Újabb ügy miatt viszi bíróságra Magyarországot Brüsszel

Az Európai Unió Bírósága előtt támadja meg Magyarország kiskereskedelmi árrések terén folytatott gyakorlatát az Európai Bizottság, mivel a magyar jog korlátozza az áruk szabad mozgását, főként a külföldi, importált termékeknél valósul meg ez.

GazdanetO. Horváth György2019. 01. 28. hétfő2019. 01. 28.

Kép: Une personne âgée paye ses ses fruits et légumes le 05 mars 2008 sur un marché populaire de Marseille. AFP PHOTO BORIS HORVAT / AFP PHOTO / BORIS HORVAT, Fotó: BORIS HORVAT

AGRICULTURE-ALIMENTATION
Une personne âgée paye ses ses fruits et légumes le 05 mars 2008 sur un marché populaire de Marseille. AFP PHOTO BORIS HORVAT / AFP PHOTO / BORIS HORVAT
Fotó: BORIS HORVAT

Az Európai Bizottság szerint a magyarországi kiskereskedelmi árrés korlátozása sérti az áruk szabad mozgására vonatkozó jogot, ezért keresetet indított Magyarországgal szemben az Európai Unió Bíróságán. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmében korlátozott árrés az ok. Így a magyar szabályozás megfosztja a fogyasztókat és a vállalkozásokat attól, hogy maradéktalanul élvezhessék az egységes piac előnyeit. Ez sérti az áruk szabad mozgásának elvét, és a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló uniós rendeletet is.

A magyar jog szerint a kiskereskedőknek ugyanis ugyanazokat a haszonkulcsokat kell alkalmazniuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, vagyis az import termék kulcsa nem lehet kisebb, mint a Magyarországról származóé. Ez a Biztosság szerint hátrányos helyzetbe hozza, visszaszorítja az importált terméket a hazai termékhez képest, s végeredményben a fogyasztók nem élvezhetik az import esetleges vonzóbb árait.

Az EB a 2017 februárjában küldött felszólító levelével megindította a kötelezettségszegési eljárását Magyarország ellen. A levelet 2018 márciusában indokolással ellátott vélemény követte - ez a második szakasza az ügynek -, amelyben a bizottság felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a kiskereskedelmi korlátozást. Mivel a magyar hatóságok kitartottak álláspontjuk mellett, az uniós bizottság életbe léptette a harmadik szakasz, vagyis úgy határozott, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

Ezek is érdekelhetnek