Lefelé módosította az Európai Unió 2009/2010-es kukoricatermésére szóló becslését a francia Strategie Grains, elsősorban azért, mert kisebb termés várható Magyarországon, Franciaországban és Romániában. Görögországban és Bulgáriában pedig az esős idő miatt késedelmet szenvedett a betakarítás.

Unió: kevesebb kukorica a vártnál

A francia piaci elemző cég szerint az unióban 56,21 millió tonna kukorica várható, 730 ezer tonnával kevesebb, mint amire korábban számítottak, és 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál – számolt be az MTI.

Kissé felfelé módosították a lágy búzára vonatkozó előrejelzését, 129,05 millió tonnára, ami 100 ezer tonnával több a korábbi becslésnél, de 8 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt idényben.

Az unió búzaexportja 900 ezer tonnával több lesz a vártnál, 17,1 millió tonna, elsősorban annak köszönhetően, hogy javult az uniós búza versenyképessége az amerikaival szemben, növekszenek az eladások a Közel-Keletre, és Egyiptomba. Ugyanakkor a belföldi kereslet csökken, főként azért, mert kisebb az igény a takarmánybúzára. Emiatt az unió búzakészlete meghaladja a 6 millió tonnát, amelynek jó része Franciaországban, Németországban és Közép-Európában halmozódott fel.

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.