Vészjel a fejőházból

Miközben egy év alatt alig 1-2%-ot emelkedett a nyers tej felvásárlási átlagára, a forint 9-10%-ot vesztett értékéből az euróhoz képest. Nagyjából ez a két tény indokolja a tejtermelők félelmét, illetve az utóbbi időben megfogalmazott aggodalmaikat.

GazdanetO. Horváth György2021. 02. 21. vasárnap2021. 02. 21.

Kép: Fejés Lajoskomárom tejtermelö üzem tej tehén borjú 2013.09.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vészjel a fejőházból
Fejés Lajoskomárom tejtermelö üzem tej tehén borjú 2013.09.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A nyereség kezd kikopni az ágazatból, a termeléshez, fejlesztéshez szükséges anyagok, berendezések egytől egyig nagyobb mértékben drágultak, mint amennyivel a bevételek növekedhettek.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felmérést készített tejtermelő és feldolgozó küldöttei körében. Kiderült, hogy folyamatos a költségek emelkedése, ami a tejtermelőknél és feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18%-t ért el.

AŽ járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket. Tavaly komoly problémát jelentett az is, hogy – egy normál évhez képest – sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzésére csak többszörös áron nyílt lehetőség, míg mára a jelentős többletfelhasználás okoz költségnövekedést.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Ft/euró árfolyam 2019. december (330) és 2021. január (359) között mintegy 9%-kal változott. Ez elsősorban az energia, a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árában okoz jelentős költségemelkedést.

A gabona-, a fehérje- és olajosnövény-árak többéves csúcson járnak. Az okok között lehet Kína erős kereslete, az oroszok exportkorlátozása, a szárazság miatt lecsökkent francia és ukrán termésmennyiség. A mostani szója- és kukoricatermés is kisebbre várható a dél-amerikai országokban.

A hazai búza- és kukoricaárak 25-30%-kal emelkedtek, a szójadarát szintén mintegy harmadával drágábban lehetett importálni. A tejtermelésben és feldolgozásban a felhasznált anyagok költsége emelkedik, így a termelők és feldolgozók képtelenek a hatékonyságukat, a termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

Az ágazat felgyorsult termelői és feldolgozói fejlesztéseit is veszélyezteti, ha nem történik változás. Mindezért fontos feladat lenne az ágazatban a termelőktől a kiskereskedőkig, a nyers tejtől a késztermékig meglévő szerkezeti költségproblémák rendezése. A nyíló költségolló már középtávon sem elviselhető az ágazat szereplői számára.

Ezek is érdekelhetnek