Árletörő kínaiak Mohácson

Kínai boltosok ellen lázadoznak a mohácsi kereskedők, mondván, tönkreteszi őket az olcsó konkurencia. Petíciót nyújtották át a polgármesternek, melyben kérik, az önkormányzat zárassa be vetélytársaik üzleteit. Bár tudják, hogy kevés a remény, hátha mégis csoda történik.

Hazai életKapitány Gergely2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Árletörő kínaiak Mohácson


Csaknem százan írták alá azt a petíciót, melyben azt kérik Mohács első emberétől, zárassa be üzleteiket és bírja távozásra a kínai boltosokat Mohácsról. Alig húsz kínai kereskedő áll szemben ezer mohácsi bolttal, a helyi tulajdonosok szerint azonban már a tönk szélére kerültek a dömpingáras konkurencia hatására. Hengl Teréz üzlettulajdonos azt panaszolja, már nincsenek vevők, semmire nincs kereslet, csak az olcsó áru kell, sok bolt bezárt: - Én húsz éve itt vagyok, de ilyen rossz még soha nem volt. A kínai árusok megfojtanak bennünket - panaszkodik.
Bár a helyi butikosok összefogtak, aláírták a petíciót, a boltjukat féltve nehezen nyilatkoznak. Tartanak a kínaiaktól, azt mondják, ijesztő dolgokat hallani Budapestről. Azért akadnak néhányan, akik nemcsak a névtelenség homályába burkolózva próbálják megmenteni butikjukat. A petíció értelmi szerzője Hunyadi Ibolya, ő fogja össze a helyi kereskedőket is.
- Nagyon elkeseredtek az itteni kereskedők, nem akarják elhinni, hogy ami tíz-húsz évig sikeresen működött, vagy legalábbis meg tudtak élni belőle, most egyik pillanatról a másikra elvész. Nem akarják felfogni, hogy vége, mert nem tudják másból fönntartani magukat - mondja.
{p}Mohács belvárosi sétálóutcájában néhány kivétellel mindenki aláírta a panaszlevelet. Aláírták, noha tudják, az önkormányzat tehetetlen. Szekó József, Mohács polgármestere szerint a vásárlók meghatározott rétege nem bánja, hogy vannak kínai üzletek, ugyanakkor a helyi kereskedők valóban és joggal támasztanak kifogást irántuk.
- Úgy tűnik, nem egyformák a versenyfeltételek. A kínai árusok a saját hálózatukon keresztül jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá az áruhoz, mint a mi kereskedőink, és ezért olcsóbban kínálják termékeiket. Ugyanakkor, ha a kínai boltosnak vagy az alkalmazottjának van megfelelő szakmai végzettsége, ha rendelkezik tartózkodási és munkavállalási engedéllyel, akkor az önkormányzat nem tagadhatja meg a működési engedély kiadását. A megoldáshoz,törvényalkotói szinten kell foglalkozni a kérdéssel - vélekedik a polgármester.
Póka Lászlóné üzlettulajdonos szerint, ha a kormány nem segít ebben az ügyben, akkor tehetetlenek.
- Itt nemcsak Mohácsról van szó, az egész országban súlyos probléma ez. Mihez kezdünk, ha tönkremegyünk, ki fog törődni velünk? - kérdezi az asszony. Noha a fogyasztóvédők a rendszeres ellenőrzések során nem találnak több szabálytalanságot a megszokottnál, a kereskedők szerint ez nem bizonyítja azt, hogy tisztességes konkurenciaharc lenne. Szerintük a kínai boltosok vevőkörüket is becsapják olcsó és rossz minőségű áruikkal. Úgy vélik, az emberek pénztelensége nyújtja ebben az esetben is a táptalajt a külföldi vállalkozóknak.
Bár próbáltuk megkérdezni a másik oldalt is, senki nem akart, illetve nyelvtudás hiányában nem tudott nyilatkozni. A zárkózottságnak persze számos oka lehet, de hogy pontosan miért nem akartak megszólalni a célba vett kínai üzlettulajdonosok, arra nem kaptunk választ. A mohácsi kereskedők egyébként azzal is elégedettek lennének, ha a belvárosból kiköltöznének a konkurencia boltjai. Szerintük ennek nyomán újból virágzásnak indulna a vállalkozásuk.

Ezek is érdekelhetnek