Rendőrséghez fordult az állam

Az ÁPV Rt. nem vizsgálja, hogy mi állhat a Volánbusz Rt. több tucat autóbuszát érintő múlt heti rongálások hátterében. A bérvitát mint a különös körülmények között végrehajtott kerékleengedési akció esetleges kiváltó okát kizártnak tartják.

Hazai életVarjú Frigyes2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Rendőrséghez fordult az állam

A közlekedési vállalat már feljelentést tett, a rendőrségi vizsgálat még tart.
A Volánbusz Rt. tulajdonosi jogait gyakorló ÁPV Rt. ügy-vezető igazgatója szerint eb-ben az ügyben szükségte-lennek látták belső vizsgálat elrendelését, hiszen hasonló rongálás már előfordult több Volán-vállalatnál. (Gazdaságossági okokból sok autóbusz nem a társaságok valamelyik telephelyén vára-kozik éjszakánként, hanem közterületen, az adott járat indulásának helyszínén.) Németh Ákos ugyanakkor el-ismerte, ilyen nagymértékű és szervezett rongálás még nem történt a több mint ezer buszt üzemeltető cégnél. Kérdésünkre, hogy az akció mögött esetleg húzódhat-e megoldatlan bérvita, az igazgató határozott nemmel válaszolt. Mint mondta, "valami bizonyosan van a háttérben, de bér vita bizonyosan nem". A Volán-társaságok dolgozóit tömörítő szakszervezetekkel ugyanis érvényben van egy hároméves bérmegállapodás.


{p} Ennek révén az elmúlt két évben közel harmincszázalékos bérfejlesztés történt, s az elismerten felelősségteljes munkát végző autóbusz-vezetők részére a bérmegállapodás egyéb, béren kívüli juttatásokat is tartalmazott.  Sem a Volánbusz Rt. menedzsmentje, sem pedig a kérdést közvetlenül nem vizsgáló ÁPV Rt. nem szeretne találgatásokba bocsátkozni a tettesek kilétét illetően, hiszen a rendőrségi feljelentés megtörtént, és így az ügy részleteinek a feltárása a rendőrség feladata. Az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója a "regényírás" kategóriájába sorolta azt a feltételezést, hogy a buszok mozgásképtelenné tétele valamiféle, a Volánbusz járatainak privatizációja iránt érdeklődő üzleti körök érdekében állhatott. Elhangzott, hogy a járatkimaradásokkal most keletkezett kár ugyan jelentős, de így is eltörpül a legnagyobb Volán-társaság problémái mellett. Németh Ákos egyelőre biztosított bennünket róla: arra számítanak, hogy érdemi eredményt hoz majd a rendőrségi vizsgálat.

Ezek is érdekelhetnek