Shaolin falu a szívcsakránál

Mi köze lehet a Pilisnek - amelyet Prohászka Ottokár római katolikus tudós püspök a magyarok szent hegyének nevezett - egy ezerötszáz évvel ezelőtti kínai vallás- és kultúrtörténeti eseményhez? Egy nagyon pici köze van. De hogy az egészet megértsük, foglalkoznunk kell az elmúlt korok remetéivel.

Hazai életAdonyi Sztancs János2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Shaolin falu a szívcsakránál

A Prohászka-féle "szent hegy" titulus mindenekelőtt Boldog Özsébnek és a pálosoknak köszönhető. Özséb atya a tatárjárás után a pilisi rengetegbe húzódott, hogy csendes, elmélkedő remeteéletet éljen. A legenda szerint egy alkalommal csodás látomásban volt része. Virrasztás közben imbolygó lángocskákat látott felvillanni az erdő fái között, majd ezek a különös mécsesek fényes lángnyalábba olvadtak össze. Ekkor égi szózatot hallott arról, hogy Isten össze akarja gyűjteni egy közösségbe a külön élő remetéket.Az égi szózat hatására kolostort építettek, amelynek romjai ma is láthatók Pilisszentléleken. Az összegyűlt remeték 1250-ben Özsébet választották meg vezetőjüknek, aki ezt követően elgyalogolt Rómába, hogy pápai áldást kapjon a rendalapításhoz.

{p} A magyar atya megnyerte Aquinói Tamás filozófust (a későbbi Szent Tamást) az ügynek, így IV. Orbán pápa jóváhagyta az egyetlen magyar gyökerű szerzetesrend létrehozását. Pálosoknak azért hívjuk őket, mert remete Szent Pált választották égi oltalmazójuknak.Jó hétszáz évvel Boldog Özséb előtt a Föld túlsó oldalán ugyancsak nagy tettet vitt végbe egy remete. Egy Indiából származó buddhista misszionárius, Bodhidharma - kínai nevén Ta-mo - egy kínai barlangot választott elmélkedése színhelyéül. Őt tekintik a kínai shaolin szerzetesek első, egyszersmind alapító pátriárkájuknak. A fáma szerint kilenc évig ült szemközt a barlang egyik falával gondolataiba merülve. Egyszer azonban erőt vett rajta a fáradtság, és elszunyókált. Felrettenve a szempilláin állt bosszút: kitépdeste őket. A néphit úgy tartotta, hogy az ekkor földre hullott szempillákból sarjadtak az első teacserjék. Azóta isszák a meditáló buddhista szerzetesek a teát, hogy megbirkózzanak az elmélkedést megzavaró álmossággal. Ta-mo belső békére törekvő világlátása nagy hatással volt és van a kínai és japán közgondolkodásra.

{p} Mellesleg a shaolin eszmerendszerhez kapcsolódó kung-fut mint a harcművészet egyik ágát eredetileg azért dolgozták ki, hogy a hegyekben, erdőkben elmélkedő szelíd remeték bármilyen támadással szemben megvédhessék magukat.Talán erőltethető lenne némi párhuzam Boldog Özséb és Ta-mo között. De végül is mi köze egy ezerötszáz évvel ezelőtti kínai történetnek a mi Pilisünkhöz? Hát az, hogy az egyik pilisi erdőben, Dobogókőn létezik egy shaolin falu - és ahol ilyen van, ott otthonra lel Ta-mo szelleme is.h- Hogyan jutott eszébe, hogy Budapesttől huszonöt kilométerre shaolin-központot hoz létre? - kérdem a három hektáron fekvő falu egyik tulajdonosától, Cséffalvay Pétertől.- A kislányomat hordtam kung-fu edzésre Kerepesre. Ott barátságot kötöttem a szi-fuval.- Mi az a szi-fu?- Az egy rang. Ebben a sportban nem öveket adnak, hanem rangokat. A szi-fu egy összefoglaló fogalom, azt jelenti: mester, apa, tanító. Egyébként egy magyar férfiről van szó, aki Amerikában felvette a Robert Lyons nevet. Különleges ember: háromszoros kung-fu világbajnok, hosszú ideig élt Kínában egy shaolin kolostorban. Ő ismertette meg velem a shaolin szellemiséget, ami aztán új irányt szabott az életemnek.- Csak nem harci szerzetes lett magából?- De igen, abban a megtiszteltetésben van részem, hogy az lehetek. - Hányan mondhatják el ezt magukról Magyarországon?- Hatan.- De ebből még nem következik a dobogókői egészségmegőrző szolgáltatásokra szakosodott shaolin falu.

{p} - Csakugyan. Akkor merült fel először, hogy valamilyen vállalkozást kell létrehozni, amikor úgy nézett ki, hogy szégyenszemre nem tud kiutazni a magyar csapat a tokiói kung-fu világbajnokságra, mert nincs annyi pénzünk, hogy a repülőjegyet kifizessük. Engem mint a Shaolin Kung-fu Egyesület elnökét különösen bántott a dolog. Pedig 1998-ban Argentínában csapat-világbajnoki címet szereztek a fiúk, majd két év múlva megismételtük a sikert Budapesten. Végül a Széchenyi terv egyik pályázatán nyertünk akkora összeget, hogy elmehettünk Japánba. Azzal háláltuk meg, hogy harmadjára is nyert a csapat, egyéniben pedig szereztünk tizenegy aranyat, nyolc ezüstöt, kilenc bronzot. Gondolja meg, milyen eredményes munkát végzett a szi-fu, aki 1990-ben települt haza, és nyolc év múlva már világbajnokok lettek a tanítványai! Mellesleg Magyarországon összesen kétezer-ötszáz ember űzi ezt a sportot.- Tehát Tokió után belevágott a shaolin falu névre hallgató pénzteremtő vállalkozásba?- Igen, az egyesületünkkel együtt. Amit a faluban lát, azt többnyire mi magunk építettük, hoztuk rendbe "társadalmi munkában". Nem szeretnénk, ha a kung-fusok, akik eddig csak dicsőséget hoztak az országnak, még egyszer olyan megalázó helyzetbe kerülnének, mint Tokió előtt.

{p} A shaolin falu panziószerűen működő egészségmegőrző centrum. Ide bárki jöhet, aki szeretne megszabadulni a stressztől, aki szeretne megismerkedni ezzel a keleti kultúrával, a shaolin testépítő, testápoló módszerekkel, például a sajátos légzéstechnikával. Közepes árakkal dolgozunk.- Miért éppen Dobogókőt választották a falu helyszínéül?- Huszonöt éve van házam Dobogókőn, de igazából csak valamikor a rendszerváltozás után tudtam meg, hogy ez a hely és az egész Pilis egy világszám. Bóklászó német és holland turisták keresték a szívcsakrát, vagyis a Föld bolygó szív-csokrát, azt az egyedüli energiapontot, ahol a pozitív földsugárzások összefutnak. Ennél jobb helyet elképzelni sem lehet egy shaolin központnak. Amikor itt járt nálunk Shi De Yang shaolin főapát, a falu előtti tisztáson egyszer csak megállt, és minden átmenet nélkül meditálásba fogott. Tisztelettudóan megvártuk, amíg végez, majd tolmács segítségével megkérdeztük, volt-e valami különleges oka az elmélkedésének. Azt válaszolta: soha életében nem érzett még ilyen erős földsugárzást, feltöltődött egy évre. Talán azért, hogy ezt be is bizonyítsa, arra kérte a szi-fut, nyújtsa ki a kezét. Erre a főapát energiát küldött a szi-fu kezére, aki néhány pillanat múlva kénytelen volt elkapni a kezét, mert úgy égette az energia, mint a tűz.

{p} Ezt követően Shi De Yang mind az ötünkkel, akik a kíséretében voltunk, megcselekedte ugyanezt.- Eszerint igazak azok a legendák, miszerint a shaolin szerzetesek a szellemi koncentráció bizonyos fokán képesek átlépni a fizika törvényein?- A Pekingtől délre, nyolcszáz kilométerre fekvő központi kolostorban magam is láttam néhány csodát. Az egyik szerzetes például képes az ujjával olyan mélyen beütni az élő fába, mint az ütvefúró.- Elképzelhető olyan szellemi összpontosítás, hogy a szerzetes fizikai teste lebeg a föld fölött?- Erről a szi-fu is megkérdezte a főapátot. Azt válaszolta: lehetséges. Akkor a szi-fu kijelentette: szeretné megtanulni. Jól van, fiam, mondta a főapát, először próbáld meg elérni, hogy száz napig ne egyél semmit. Az ilyesmi elvileg azért fordulhat elő, mert néhány szerzetes valóban képes elképesztő mértékben lelassítani testének fiziológiai folyamatait. De azért azt tudni kell, hogy ezek a csodák nem cirkuszi mutatványok, inkább tekinthetők a shaolin filozófia szemmel látható megnyilvánulásainak.- Magyarországon is láthatunk ilyesmit?- Itt él velünk Shi Xinghong, az előbb említett kolostor harmadik embere. Ő például villámgyorsan felszalad bármelyik falra, három méter magasban csinál egy dupla szaltót, és leugrik.

{p} Filmekben látni hasonlót, de azok trükkfelvételek. hHölgyek vacsoráznak a shaolin falu éttermében. Kérdem tőlük, mi vonzotta ide őket. A KQN víz, mondják. Különleges eljárással készült, magas oxigénszintű víz ez, amely erősíti az immunrendszert, regeneráló, élénkítő hatású, segíti a zsírok lebontását, javítja a bőr légzését.Mogyorós Lászlónénak például szemidegsorvadása van, fátyolosan lát. Tíznapos kúrára jött a shaolin faluba. Rendszeresen megfürdik a KQN vízben. Most tart a hatodik nap végén, és azt állítja, határozottan javult a látása. Beszélnek még a hölgyek arról, hogy a különleges víz milyen betegségre milyen jótékonyan hat, de ezek az eredmények még orvosi visszaigazolásra várnak, ezért nem merem leírni őket.hA magyar shaolin falut felkapta a kínai média. Televíziós forgatócsoportok jártak a helyszínen, kínai újságok oldalakat szenteltek Dobogókőnek és Kerepesnek, elvégre Magyarországon található a legnagyobb európai shaolin centrum. A föld legnépesebb országában a shaolin rendkívüli tekintélynek örvend, a főapátot olyan tisztelet övezi, mint a nyugati kultúrában a pápát.

{p} Nagy poén lett volna, ha a keleti újságíróknak meg tudták volna mutatni a szívcsakra pontos helyét. A keleti médiafogyasztók ugyanis értették volna, mit jelent ez az egydülálló energiapont. Elképesztő blamázs a pilisszentkereszti önkormányzatra nézve, hogy nem használják ki ezt a rendkívüli lehetőséget, valószínűleg nem is tudják pontosan, hol van a szívcsakra. Nem csoda - ahogy azt Cséffalvay Pétertől megtudtam -, hogy Dobogókő el akar szakadni Szentkereszttől.Kovács András, az Ősmagyar Táltos Egyház vezetője állítja: bemérte a szívcsakra pontos helyét. Szerinte megtették ezt már elődeink is, hiszen a Rám- hegyen egy megalit jelzi, hol futnak össze a pozitív energiavanalak, amelyeket mi Szent György-vonalaknak hívunk, a kínaiak pedig sárkányvonalaknak. Az sem lehet véletlen, hogy valamennyi középkorban épült pálos kolostor és templom éppen a pozitív zónákba esik.

Ezek is érdekelhetnek