Szenvedély, senyvedés

Érdemes néha a szavak eredetét bogozgatni. A "szenvedély" szó a "senyved"-ből származik, s ez a levezetés meg is felel annak az állapotnak, amely a szenvedélybetegséggel előbb-utóbb kialakul.

Hazai életUjlaki Ágnes2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Szenvedély, senyvedés


Milyen beszédes már maga a kifejezés is: míg a szenvedély lehet pozitív töltésű is, ha például szerelemről, művészetről, eszméről van szó, a "szenvedélybetegség" már kóros elfajulást fejez ki.
A kulcsszó: a függőség. Amikor már nem te irányítod kedvtelésedet, megkönnyebbülésedet, élvezetedet, izgalmadat, hanem az irányít téged: ez a függőség. A káros szenvedélyektől való függőség a legtöbbször a korai felnőttévekben alakul ki. De gyökerei szinte mindig a gyerekkorba nyúlnak vissza. A gyermek első terepe a család, az első viselkedési és életmódminták itt vésődnek belénk, minden későbbinél mélyebbre. Kimutatták, hogy az alkoholisták szüleinek kétharmada úgyszintén alkoholista volt. Gyakori, hogy valaki egész gyermekkorát végigszenvedte italozó apja durvaságától, s felnőve mégis maga is az ital rabja lesz. A bizonytalan, rossz gyerekkor miatt ugyanis nincs felvértezve későbbi életében a bajok ellen, s mivel soha nem látott maga előtt más megoldási mintát - a pohár után nyúl. A gyereke pedig újra csak ebben nő fel.
Ördögi kör. Bár a drogozás kialakulása nem a családi mintát követi, hanem a kortársi környezet befolyása a döntő, legtöbb esetben mégis kimutatható az otthoni bizonytalanság szerepe. Az ilyen családokra gyakran jellemző az elhanyagolás, az elutasítás, a rideg légkör. Vagy éppen ellenkezőleg: a kamasz menekül a túl szoros szülő-gyerek kapcsolatból, a túlságosan zárt, beszűkült kisvilágból. A kábítószerező fiatalok mögött gyakran egyedülálló, szorongó, küszködő anya van. A fiatal menekülne a családból, igazán leválni azonban nem tud, lázadása túl rideg vagy éppen túl szerető szülei ellen ebben az önpusztító formában nyilvánul meg.
És persze az is megesik - ha ritkán is -, hogy normális, gondoskodó, szerető családban felnövő gyerek aztán mégis utat téveszt. Mert gyengének bizonyul a környezete csábításával szemben, mert hasonulni akar egy számára fontos csoporthoz vagy egyszerűen mert csak úszik az árral. Hiszen látja, hallja, olvassa, hogy sztárok sokasága nyíltan felvállal egy kis füvezést, hogy részegen bulizni még sikk is, hogy a játékautomaták nyaggatói pénzes pasiknak tűnnek, hogy a közvélemény a média hatására egyre elnézőbb a "kis gyengeségekkel" szemben. Aztán mindezek hatása is elhalványul, s már a szétrombolt személyiség elszabadult démonai működnek. Gyakran megállíthatatlanul.

Ezek is érdekelhetnek