Szeszes mámor

Alkohol: jókedv, vidámság, agresszió, halál. Hazánkban több mint nyolcszázezer alkoholistát tart számon az egészségügy. Bajuk egyaránt érinti a társadalmat, a hozzátartozóikat és a barátaikat.

Hazai életLang Anna2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Szeszes mámor


Korunk egyik legsúlyosabb és legtöbb szövődménnyel járó népbetegsége az alkoholizmus.Legkorábbi tünetei az agyban jelentkeznek: tompulnak a mentális folyamatok, és néha emlékezetkihagyás tapasztalható. A függőség kialakulása akár 10-15 évig is eltarthat.
Ez a jelenség nemcsak az újkor sajátja. Alkoholt tízezer éve kóstolt először az ember. Az első részeg valószínűleg nomád állattenyésztő volt. Bódulatát a nyári napon tömlőben tárolt és megerjedt tejtől kaphatta, s később már tudatosan fogyasztotta a kumiszt. Idővel egyre több bódító hatású italt ismertünk meg. Az alkoholról szóló legkorábbi általunk ismert írás Kr. e. 3000-ben született Mezopotámiában. Az első alkoholellenes társaságot II. Ramszesz egyiptomi fáraó alapította meg Kr. e. 1350-ben. Azóta próbálja az ember visszaszorítani az alkoholizmust. Az 1920-as években az Egyesült Államokban szesztilalom volt, hazánkban az 1960-as, majd az 1980-as években tettek kísérletet az italozás mérséklésre.
{p}Hiába minden megszorítás, a statisztikák hazánkban ma is elkeserítőek. Minden tizedik balesetben szerepe van az alkoholnak. A bűncselekmények esetében a testi sértés miatt feljelentetteknek közel 70, az emberölési kísérleteket elkövetőknek 46,5, a szemérem elleni bűntettekre vetemedőknek 32,5 százaléka ittas volt. Évente több mint hétezer emberéletet követel a májzsugorodás.Az ártalom nélküli alkoholfogyasztás felső határa férfiaknál napi 50 milligramm, azaz 3-6 százalékos alkoholtartalmú sörből 2 korsó, 10-14 százalékos borból 2-3 pohár, 38-50 százalékos égetett szeszből 1 deciliter. A nőknél az ennek megfelelő küszöbérték napi 20 milligramm.
A rémisztő számok után jobb hír is akad. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács adatai szerint hazánkban évről évre egy-két százalékkal csökken a töményszesz-fogyasztás.Több égetett szeszt isznak Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és Oroszországban, sőt töményszesz-egyenértékre átszámolva a nagy borfogyasztó dél-európai államokban. Nyolc éve még nyolcvanmillió hektoliter finomszeszt állítottunk elő, manapság csak a felét, s 30 millió hektó fogy belföldön. A családi kasszából mintegy 25,5 milliárd forintot költünk tömény alkoholra. Sörre 200, borra további 75 milliárdot.
Van néhány olyan élethelyzet, amikor szinte biztos, hogy a pohárhoz nyúlunk, de tény, hogy jelentős szerepe van az alkoholizmus kialakulásában a géneknek is. Az esetek kilencven százalékban lelki trauma a kiváltó ok. Leginkább a hajléktalanokra jellemző ez a betegség. A fiatalok körében a legnagyobb vonzerő a "csordaszellem" - 65 százalékuk nem akart a többiektől lemaradni - és az óhaj, hogy "felnőttebbnek" látsszanak. Egy felmérés szerint a 17 éves fiatalok közül 90 százalék már fogyasztott alkoholt, a fiúk 60, a lányok 35 százaléka már megismerte a részegség érzését. A fiatalok fokozottan veszélyeztetettek, hiszen ha korán megtapasztalják az alkohol hatását, egy későbbi válságban hamarabb nyúlnak a pohárhoz. A leszokás nem egyszerű: a betegek 10-15 százaléka gyógyul meg, de ők is visszaeshetnek.