Behívó helyett csábítás

- A sorkötelezettség megszüntetése immár tény. Nem járulunk hozzá semmilyen olyan megoldáshoz, amely más néven kötelező kiképzésre kényszerítené a fiatalokat - mondta Juhász Ferenc védelmi miniszter, aki egyben jelezte, hogy még egy sor jogszabályt kell megváltoztatni ahhoz, hogy a sorkötelezettség végleg megszűnjön Magyarországon.

Hazai élet2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Behívó helyett csábítás


A honvédelmi tárca vezetője június elején jelentette be, hogy novemberben leszerel az utolsó sorkatona. Erről egyelőre csak a honvédelmi miniszter utasítása rendelkezik, amely felfüggesztette a behívásokat. Ez viszont még nem garancia a sorkötelezettség megszüntetésére. Ezt érzékelteti Juhász Ferenc mondata is, miszerint: "Ne a mindenkori honvédelmi miniszter személyes döntése legyen az, hogy lesznek-e behívások vagy sem. Annak érdekében, hogy ne kormányokon múljon a sorkötelezettség visszaállítása, az alaptörvényt kell módosítani." A tárca első embere bízik abban, hogy hamarosan valamennyi parlamenti párt hozzájárul az alkotmány és a honvédelmi törvény módosításához.
A sorkatonai szolgálati kötelezettség megszűnésével egyidejűleg a minisztérium az önkéntes tartalékos állomány kialakításán is dolgozik. Kell is, máskülönben a csökkentett létszámú, úgymond profi hadsereg létszámgondokkal fog küzdeni. Az általános hadkötelezettség alapján ugyanis csak minősített, az országot különösen veszélyeztetett helyzetben rendelnének be fiatalokat.
- A tartalékos katonai szolgálat, mint intézmény fennmarad, de annak működésével reményeink szerint nem kell élnünk. Az önkéntes rendszert azonban működtetjük - ismertette az új helyzetet Juhász. Az elképzelések szerint az önként jelentkező tartalékosok évente tizenöt napos kiképzésen vesznek részt, akár külföldi NATO-gyakorlaton is, természetesen ebben az esetben devizában fizetett napidíjért. Emellett illetményre és rendelkezésre állási díjra, költségtérítésekre és támogatásokra jogosult az önkéntes tartalékos. A bruttó illetmény 90-141 ezer forint, amelyet kiegészít a rendelkezésre állási díj, letöltött időtől függően ez egy-három havi illetmény. Emellett a hadsereghez önként csatlakozó tartalékos jogosult a kulturális és sportlétesítmények szolgáltatásaira, elő- és utószezonban az üdülők igénybevételére.
Bár a sorkatonai szolgálat megszüntetésével a fiatalok katonai kiképzése megszűnik, a minisztérium szerint a védelmi ismeretek terjesztésére továbbra is szükség van. Ezért elkészített egy középiskolai tankönyvet, amely átfogó képet nyújt a honvédelemről, a nemzetközi hadijogtól a fegyverismeretig. Ez a választható tananyag része lesz, ami egyben felkészülési lehetőséget jelent azoknak, akik jövőjüket a seregben képzelik el. Azok a diákok, akik ezt a tantárgyat választják és érettségit is ebből tesznek, a katonai felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáin pluszpontokat kapnak.
A honvédség nemcsak ezzel törekszik az önkéntes haderő utánpótlásának megteremtésére. A hagyományoknak megfelelően idén is nagy sikerű gyerektáborokat szervezett Ifjú vitézek elnevezéssel, ahol a kicsik ismerkedhettek hadtörténelmünkkel, honvédelmi hagyományainkkal, napjaink honvédségével.
A katonaságot népszerűsítette a tavaszi toborzó hadjárat és a nyári roadshow. A katonák felbukkannak a fiatalok körében népszerű helyeken, így a tavalyihoz hasonlóan a Sziget Fesztiválon is, hogy immár önkéntes alapon csábítsanak a laktanyaéletre.
A minisztériumban gondolkodnak olyan program beindításán, amelyben a hadsereg segítségével a kevésbé tehetős fiatalok olyan költséges hobbikat űzhetnek, mint a búvárkodás vagy a rádiózás. Az érdeklődők is jelenthetik majd az önkéntes haderő bázisát. "Minden olyan ötletet végiggondolunk, ami a profi haderő kiegészítőjeként működhet, az önkéntes haderőt vonzóvá teheti és egyfajta előképzettséget ad. Ám mindez hangsúlyozottan csak önkéntes alapon működhet" - jelentette ki Juhász Ferenc.

Ezek is érdekelhetnek