Hamis bankók a cívisvárosban

Egyre több a gyanakvó pénztáros és kereskedő az ország keleti végein. Nem csoda, hiszen augusztusban egyre-másra buktak le a pénzhamísítók Hajdú-Biharban. Az első pénzgyártó "brigádra" Hajdúszoboszlón csaptak le az egyenruhások, akik egy helybéli kereskedő bejelentésére kezdtek nyomozni.

Hazai életBalogh Mária2004. 08. 13. péntek2004. 08. 13.
Hamis bankók a cívisvárosban

A lefülelt fiatalemberek egyike, nem sokkal kézre kerítése előtt, hamis pénzzel akart fizetni az egyik hajdúszoboszlói árusnál, aki, megtapintva a pénzt, azonnal gyanakodni kezdett. Kétségeit és felháborodását nem titkolta különös vevője előtt sem, aki megneszelve a lebukás veszélyét, megtorpant és valódi ötszázasra cserélte a hamis ezrest - adta hírül Sóvágó László alezredes, a hajdúszoboszlói kapitányság vezetője. A szemfüles mozgóárus végül nem fogadta el az ötszázast a fiatalembertől, hanem azonnal értesítette a rendőrséget. Ezt követően derült fény arra is, hogy két helyen ugyanolyan sorszámmal ellátott álpénzzel fizettek a bűnbanda tagjai. Később az is kiderült, hogy a fiatalok a megtalált két darab ezresen kívül összesen még 26 ezer forintot szórtak el a hajdúszoboszlói éjszakában, tizenötöt pedig az egyik gyanúsított zsebeiben találtak meg a nyomozók.A nyomozás során kiderült: a pincérként dolgozó, s a helyszínen fülön csípett gyanúsított pár héttel ezelőtt javasolta egyik munkatársának, hogy - a nélkülözést sutba dobandó - gyártsanak ezerforintosokat. Az alkudozást követően végül egy harmadik férfi közreműködésével 51 darab, jó minőségű bankót állítottak elő. A pénzhamisítók ezeket az ezreseket számítógép, nyomtató és lapleolvasó segítségével készítették a közelmúltban, melyekkel főként a fürdőváros szórakozóhelyein és üzleteiben fizettek. Amikor pedig annak a gondolata is felvetődött, hogy a több mint félszáz ezres piacra dobása után nagy tételben is gyártsanak pénzt, fordult a kocka.

{p} A hamisítást technikai eszközökkel segítő férfi annyira megrettent az esetleges következményektől, hogy nyomban letörölte számítógépéről a csaláshoz felhasznált programot, de még a lapolvasóját is eladta. Így akart szabadulni a bűnjelektől. A gyanúsítottak egyébként jelenleg szabadlábon védekezhetnek - mondta a kapitány. A fürdővárosban egyetlen kereskedőt sem lehetett szóra bírni az üggyel kapcsolatosan. Egyikőjük szűkszavúan csak ennyit mondott: "Jobb félni, mint megijedni. Bölcsebben teszem, ha hallgatok és nem okoskodom."Alighogy napvilágot látott a hajdúszoboszlói eset, másik pénzhamisítási botrányról tájékoztattak a debreceni rendőrkapitányság vezetői. Lelesz György alezredes beszámolt arról, hogy augusztus elején szökés közben pénzhamisítót fogtak el a cívisvárosban. A nyomozás során az is nyilvánvaló lett, hogy ez év májusa óta nagy mennyiségű álbankó kering a forgalomban a megyeszékhelyen. A debreceni férfi lakásán egyébként a pénzhamisításhoz használt eszközök mellett két és fél millió forint névértékben foglaltak le a rendőrök félig elkészített, illetve teljesen kész, a valódihoz jól hasonlító pénzpapírt. Erre nyomott bankjegyeket különböző boltokban, bevásárlóközpontokban, szórakozóhelyeken, de még pénzintézetekben is bőven találtak a rendőrök.

Ezek is érdekelhetnek