Kockázatos lakáshitelek

Ugrásszerűen nőhet a felmondott lakáshitelek és a kilakoltatottak száma azt követően, hogy a bankok egyre könnyebben adnak hitelt. Ugyanakkor több, újfajta állami kedvezmény bevezetése várható.

Hazai életVarjú Frigyes2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Kockázatos lakáshitelek


Az elmúlt hetekben egyre-másra láttak napvilágot azok a jelentések, amelyekben a megszólaló szakértők megkongatták a vészharangot a felmondott lakáshitelek nagy száma miatt. A bankok ugyanis már a legkockázatosabb ügyfélkörre is igyekeznek kivetni hálóikat, akik nem biztos, hogy bírják fizetni a törlesztőrészleteket. Ez különösen az euró és svájci frank alapú devizahiteleknél következhet be. A bankok mindenesetre új számítógépes programokkal igyekeznek ütemezni a behajtási feladatot. A pénzintézetek a jelek szerint nem tettek le arról sem, hogy a tartósan késedelmesen vagy egyáltalán nem fizetők, vagyis a "rossz adósok" bankközi feketelistájának mintájára nyilvántartsák a "jó adósokat" is. Igaz, ez utóbbi adatvédelmi gondokat vethet fel.
Növekedtek a lakáshitelt törlesztők terhei, főként azoké, akik éves kamatozású hitelt vettek fel. A havi 10 ezer forintos adókedvezményt, amely felére csökkent, vagy másoknál éppen megszűnt, korábban beépítették a törlesztő-részletekbe, ezért ennek pótlása tízezreknek jelent gondot. A jegybanki alapkamat drasztikus növelése a hitelek drágulását okozta, és ezt csak fokozza, hogy időközben megszűnt a korábban meglévő kamatplafon is.
Ma már jelentős a veszélye annak, hogy több tízezer család képtelen lesz visszafizetni a felvett lakáshitelt. Az érintett bankok zöme pedig erőfölényükkel visszaélve, a valós értékénél alacsonyabban határozzák meg a jelzálog fedezetül felajánlott lakások árát. Ezzel lényegében kihúzzák a lakást az eladósodott családok lába alól, veszélybe kerül az emberek otthona.
- A helyzet rendezéséhez alapvetően kiszámítható gazdaságpolitikára lenne szükség - jelentette ki érdeklődésünkre Mádi László, a Fidesz-MPSZ otthonteremtési műhelyének elnöke.  A képviselő, aki az előző kormányban gazdasági ügyekért felelős államtitkárként a lakásépítési program egyik kidolgozója volt, úgy véli: a beruházások ösztönzésén keresztül kellene fedezetet teremteni arra, hogy az emberek jövedelme növekedjen, az életük tervezhetőbbé váljon, s az infláció csökkenhessen.  - A kamatszint csökkenése az új folyósítású hitelek mellett a régebben felvett, éves kamatperiódusú hiteleknél is mérsékelné a törlesztő-részletet - tette hozzá Mádi.
{p}
Érvek, ellenérvek
Sokkal derűlátóbb a lakáshoz jutás feltételeit illetően Csabai Lászlóné. A lakáspolitikai kormánymegbízott a sötét képet festő sajtójelentések tartalmával, az ellenzéki véleményekkel sem ért egyet. Magyarázatul leszögezte: az első fél évben 50 százalékkal több lakást adtak át, mint tavaly a hasonló időszakban, emellett 30 százalékkal nőtt a kiadott építési engedélyek száma is. Vagyis az adatok egyáltalán nem támasztják alá a világvége hangulatot. A kormány minden ellenkező híreszteléssel szemben nem vont meg kedvezményt, helyette számos pozitív döntést hozott ebben a tárgykörben. Ezek közül az egyik lényeges változás, hogy a kabinet a jegybanki alapkamathoz kapcsolódó állampapírhozamhoz kötötte az állami támogatás nagyságát. Ennek következtében ma már nem hárítják át a hitelfelvevőkre a jegybanki alapkamat emelkedésének teljes mértékét.
Bár időközben valóban 15 millióról 5 millió forintra csökkent a használt lakásokra felvehető legmagasabb hitelösszeg, azonban a kormány a korábbihoz képest viszont majdnem duplájára emelte a gyermekek után felvehető, vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatás mértékét. Ma már egy négygyerekes család négymillió forint támogatásra jogosult, ami ráadásul saját erőnek minősül. Ugyancsak ez a kormány előlegezte meg a lakást vásárló családoknak a gyerekek után igénybe vehető adókedvezményt, miközben a gyermekvállalási korhatárt 35-ről 40-évre, az első gyermek megszületésének határidejét 3-ról 4 évre növelte. - A hitelkamat-emelés sajnos kényszerlépés következménye, senki sem örül neki. De a lehetőség megvan arra is, hogy idővel ne csak nőjön, hanem csökkenjen is - mondta a kormánymegbízott, emlékeztetve arra, hogy a jegybanki alapkamat egy bő hete csökkent, s ez a lépés két hónap múlva már érződik a hitelkamatok mértékén is.
Csabainé szerint az adó-visszatérítés csökkentésének nincs jelentősége. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy országos szinten az egy főre eső átlagos visszatérítés nagysága 90 ezer forint volt, Szabolcs-Szatmárban pedig mindössze 72 ezer forint. Az APEH ráadásul azt állítja, hogy az adó-visszatérítés 60 százalékát a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők 20  százaléka vette igénybe. Ezeknek az embereknek az éves jövedelme pedig eléri az 5-6 millió forintot.
{p}
Több százezer adós
Jelenleg 280 ezer olyan adóst tartanak nyilván az országban, akinek 2 hónapnál nagyobb a hiteltörlesztési elmaradása. Közülük több mint százezer azoknak a száma, akik 1989 előtt adósodtak el, s még ma is nyögik az akkori hitelfelvétel terheit. Rajtuk kívül néhány tízezren vannak olyanok, akik 1990-1993 között verték magukat adósságba, s csupán elenyésző azoknak a száma, akik valami miatt képtelenek fizetni a lakáshitelüket. - Ennek ellenére a veszély valóban fennáll, hogy valaki elveszítheti az otthonát, ha túl sok hitelt vett fel - ismerte el Csabainé. Ezen a problémán segíthet a magáncsőd intézményének felállítása, ennek a kidolgozása már folyik az igazságügyi tárcánál.
A lakáspolitikai kormánymegbízott beszámolt arról is: négy fontos területen kellene változtatni a lakáshoz jutás folyamatában, de hogy melyik csomagé az elsőbbség, azt majd a parlament fogja eldönteni.
A tervek szerint például úgy javítanák a fiatal lakásvásárlók hitelképességét, hogy csökkentenék az első lakásvásárláshoz szükséges saját erő mértékét. A jelenlegi 50 százalékkal szemben elegendő lesz 15-20 százalék, a fennmaradó összegre pedig az állam vagy a bankok vállalnak majd garanciát. Az első, de használt lakást vásárló, 35 év alatti fiatalok számára is szeretnének állami támogatást nyújtani. Az egyelőre még nem eldöntött, hogy az adózást vagy az illetékfizetést könnyítsék-e meg, netán a szociálpolitikai (az úgynevezett szocpol) támogatást terjesszék-e ki valamilyen mértékben. Annyi bizonyos, hogy a jövő évi költségvetés benyújtásának idejére döntés születik ebben a kérdésben.

Támogatás albérlőknek
Várhatóan jövőre bevezetik az albérletben lakó, rászoruló gyermekes családok lakbértámogatását is. "Az MSZP-freakció abszolút elkötelezett a fiatalok kiterjesztett lakásvásárlási és lakbértámogatása mellett" - mondta Csabai Lászlóné, megígérve: a panellakások szervezett felújítása is folytatódik, de a kormány azt szeretné, hogy ne pusztán a nyílászárók cseréjére terjedjen ki a program, hanem mostantól komplex lakásfelújítási pályázatok szülessenek.
Egyelőre azonban az 1989 előtti, állami garanciával rendelkező lakáshitelek, illetve a közüzemi tartozások rendezése van napirenden. Eddig százezren 35 milliárd forintos közüzemi díjtartozást halmoztak fel, őket bírósági döntéssel akár ki is lehetne lakoltatni a lakásukból. Ezt a súlyos helyzetet rendezni kell, valószínűleg a kormány ezzel kapcsolatban hozza meg leghamarabb a döntését.
Olyan igazságos rendszer kidolgozását tervezték el, amely nem sérti azok érdekeit, akik anyagi gondjaik ellenére folyamatosan fizették a díjakat.

Ezek is érdekelhetnek