Miért kellett két munkásnak meghalnia?

Ahogy a mérnökök fogalmaznak, "minden előzetes baljós jel nélkül" dőlt össze a napokban egy egri gyakorlóiskola tornaterme. Szünidő lévén nem gyerekek tucatjaira, hanem két építőmunkásra zuhant rá az ötvenes évek végén megtervezett betonboltozat.

Hazai életCsászár Jenő2004. 08. 13. péntek2004. 08. 13.
Miért kellett két munkásnak meghalnia?

"Rendőrség által elzárt terület" - jelenleg ez a tábla fogadja az iskola kapujában az arra járó diákokat, a kerítés mellett egyenruhás őr posztol. A törmelékek eltakarítása még javában tart, egyelőre azt sem tudni, vajon megkezdődhet-e szeptember 1-jén a tanítás. Az épületben hárman tartózkodtak, az ablakcsere utáni vakoláson dolgoztak, amikor kidőlt az egyik fal, és a tetőszerkezet leomlott. A romok közt egy 51 éves egri férfi és egy 18 éves noszvaji fiatalember lelte halálát, a fiú ugyanitt dolgozó édesapja szerencsésen megmenekült. Az első szakértői vélemények arra utalnak, hogy nem föltétlenül a felújítási munkálatok idézték elő a tragédiát. A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tornaterme enélkül is bármikor összedőlhetett volna, feltehetően rosszul tervezték vagy építették 1959-60-ban. A hozzáértők szerint a csarnok íves tartószerkezete úgy vesztette el stabilitását, ahogyan az az ember, aki hosszasan álldogál a jégen terpeszben, mígnem a lábai szétcsúsznak, és elesik.


{p} A betonvasak elnyíródtak, a lezuhanó kőtömbök és gerendák alól hosszas küzdelem árán a katasztrófavédelmi dolgozók már csak a munkások holttestét emelhették ki.- Körlevelet küldünk az ország minden polgármesteri hivatalához, hogy nézzenek körül, akad-e a településükön hasonló építmény - tájékoztat Gadavics Gyula, az egri önkormányzat főmérnöki irodájának vezetője, szakmája szerint statikus mérnök. A baleset délutánján őt hívták először a helyszínre. A tornacsarnok a maga kétíves, feszített beton tartószerkezetével és teknőpaneljeivel egy több mint ötven esztendővel ezelőtti típusterv szerint épült, könnyen lehet, hogy máshol is akad még hasonló, rejtett hibás tornaterem. Az egri intézmények ugyancsak levelet kapnak a napokban, arra kéri őket a hivatal, hogy épületük bármilyen repedését, károsodását azonnal jelentsék. Az esetből okulva az efféle problémákat ezentúl komolyabban veszik. A rendőrség egyelőre államigazgatási eljárásban keresi az egri tragédia felelőseit, később dől el, indítanak-e büntetőeljárást. A statikai vizsgálatokat azonnal megkezdték az Építésügyi és Minőségellenőrző Innovációs Kht. miskolci állomásának szakemberei, ám igencsak hosszadalmas lesz a munka. A városi önkormányzat igazgatási osztálya ugyanis nemcsak a tornacsarnok területét, de a vele egy időben készült épületszárnyat is lezárta, és elrendelte a vizsgálatokat. Akár több hónapba telhet, mire a tantermeket és tanári szobákat újra használatba vehetik. Hogy addig hol tartsák a testnevelési órákat, arra most keresi a megoldást az iskola igazgatója és az intézmény fenntartója, az Eszterházy Károly Főiskola.


{p} Azon is töprengenek, hogyan teremtsenek elő nyolcvanmillió forintot egy új terem építésére.   Ki a felelős a két emberéletet követelő tragédiáért? - ezt kívánják kideríteni a Heves Megyei Munkabiztonsági Felügyelőség szakemberei, akik a rendőrséggel közösen végzik a kihallgatásokat. A megyében egyébként jó kilenc éve történt utoljára hasonlóan súlyos munkabaleset, akkor egy borospincében haltak meg ketten. Annyi már kiderült, hogy az iskolában folyó felújításhoz nem kértek építési engedélyt - tudtuk meg Szabó Józseftől, a felügyelőség igazgatójától. Enélkül pedig el sem kezdhették volna a munkálatokat, melyek során a vasból készült ablakokat kisebb méretű műanyag nyílászárókra cserélték. Ha bebizonyosodik, hogy munkavédelmi szabályszegés történt - márpedig ezt jelentheti az érvényes építési engedély hiánya -, akkor a kivitelező akár tízmillió forintig terjedő bírságra számíthat. Amennyiben pedig valakinek a büntetőjogi felelőssége is felmerül, a felügyelőség bűnvádi feljelentést tesz foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért.