Nemi erőszak, fegyverrel

Két tizenéves lány az áldozat. Egy ötvennégy éves férfi egy év leforgása alatt több esetben is pisztolyt fogott a fejükhöz, majd megerőszakolta őket. Elfogták a tettest. Akár nyolc évet is kaphat.

Hazai életBalogh Mária2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Nemi erőszak, fegyverrel


A Hajdúnánási Rendőrkapitányság munkatársai szörnyűséges bűncselekmény elkövetése miatt kezdtek nyomozást a minap. A krimibe illő történetnek két tizenéves lány az áldozata, akiket egy ötvennégy éves polgári férfi pisztolyával több esetben életveszélyesen megfenyegetett, majd megerőszakolt. A lányok megerőszakolásával gyanúsítható férfi ellen jelenleg fogva tartása mellett folytatódik az eljárás.
Az egyik sértett, egy tizennégy éves fiatal lány, augusztus 9-én délelőtt, maroknyi erejét összeszedve tett bejelentést a polgári rendőrőrsön azzal, hogy egy helybeli férfi többször megerőszakolta - tudtuk meg dr. Gyulai József rendőr főhadnagytól, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.
- A lány arról számolt be, hogy vasárnap este hazafelé sétált, amikor összetalálkozott az általa már ismert illetővel, aki megállította őt - sorolja a főhadnagy, majd beszámol arról is, hogy a 14 éves lány, vélhetően korábbi sérelme miatt, nem fogadta a férfi köszönését, és tovább akart sietni. Erre azonban nem kerülhetett sor, mert a feldühödött ember a karjánál fogva visszahúzta a védtelen tinédzsert, és az autójába kényszerítette.
Az események ettől a pillanattól drámai fordulatot vettek. A támadó, kiszolgáltatott áldozatát gépkocsija hátsó ülésére tuszkolta, majd a saját lakásához hajtott vele. A biztonságosnak vélt helyszínen a támadó a lányt pulóverénél fogva a házába húzta. A gyanúsított a szobában az ajtót magukra zárta, és egy pisztolyt elővéve azzal fenyegette meg a lányt, hogy ha nem közösül vele, akkor lelövi. A tini félelmében eleget tett a durva és megalázó követelésnek. Ezt követően, az éjszaka folyamán az 54 éves támadó többször megerőszakolta a szerencsétlen lányt. Másnap reggel a tinédzser hiába kérlelte a férfit, hogy engedje szabadon, az rázárta az ajtót, és mint aki jól végezte dolgát, távozott otthonából. A fiatalkorú lányt végül a gyanúsított időközben hazaérkező családtagjai engedték ki a házból.
A lány bátorságát összeszedve bejelentést tett a polgári rendőrőrsön, ahol azt is elmondta, hogy nem a vasárnapi volt az első alkalom, amikor az elkövető megerőszakolta. Vallomása szerint tavaly nyáron ugyanezt a szörnyűséget már megtette vele. Akkor azonban azért nem mert feljelentést tenni, mert a polgári férfi életveszélyesen megfenyegette őt. A lány szavai szerint támadója azt mondta, hogy lelövi őt, ha bárkinek szólni mer a történtekről. A meggyalázott tinédzser mostani vallomásában arról is szót ejtett: tudomása van arról, hogy a férfi egy másik fiatal lányt is hasonló módon vett rá a közösülésre.
{p}
A Hajdúnánási Rendőrkapitányság nyomozói megkeresték az említett 16 éves lányt, aki vallomásában ugyancsak hátborzongató történetről számolt be. Elmondta, hogy tavaly december 31-én egyik barátnőjével Tiszacsegén szilveszterezett, amikor a diszkó előtt odahajtott hozzájuk a szóban forgó férfi, aki kocsijába invitálta őket. Pár perc múlva a barátnő kiszállt, de ő sajnos nem tudott, mert az ajtó zárva volt. A férfi a diszkótól 30-40 kilométerre hajtott, majd a kocsi bal oldali ajtaján található tárolóból elővett egy pisztolyt, és azt a 16 esztendős lány fejéhez szorítva közösülésre kényszerítette. Védekezni sem ereje, sem módja nem volt. Majd miután az 54 éves gyanúsított dolga végeztével visszavitte áldozatát a szórakozóhelyhez, azzal fenyegetőzött, hogy ha bárkinek szól az esetről, megöli. A lány komolyan vette támadója rémséges ígéretet, ezért nem kért rendőri segítséget. Sorstársa példáját hallva, nyolc hónap múltán azonban részletesen beszámolt a decemberi borzalomról.
Gyulai József főhadnagy tájékoztatása szerint az 54 éves, nyugdíjas polgári férfit a rendőrök három rendbeli erőszakos közösülés bűntette, és két rendbeli személyes szabadság megsértése megalapozott gyanúja miatt állították elő. A gyanúsított tagadta, hogy bármi köze lenne az említett bűncselekmények elkövetéséhez. Csakhogy a sértettek vallomását, azaz a közösülés tényét, az időközben elvégzett orvos szakértői vizsgálatok is megerősítették. S nem különben az, hogy a házkutatás során a férfi kocsijából - a bal oldali ajtó rekeszéből - előkerült egy flóbert pisztoly.
Az eljárás a gyanúsított őrizetbe vétele mellett, szakértő bevonásával folytatódik, s a rendőrség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását.
A Polgáron élőket mélységesen megdöbbentette a nem mindennapi eset, véleményüket azonban nevükkel nem vállalták a nyilvánosság előtt. Többen közülük a szülők felelősségét is szóba hozták, míg mások, felháborodásukat és meglepetésüket nem titkolva, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a gyanúsítottat. Az erőszakos közösülés bűntett elkövetőjét egyébként a törvény két-nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja. A megkérdezett helybeliek ezt a lehetséges büntetést azért tekintik csekélynek, mert jelen esetben két fiatalkorú lány a vélhető bűncselekmény elszenvedője.
Tóth Ágota szakpszichológus érdeklődésünkre kifejtette, ha egy áldozat nem jelenti a vele történt erőszakot, valószínűleg egész életén át cipelni fogja a súlyos lelki, és testi terhet. Ez viszont nagyban kihathat a későbbi párkapcsolatra, illetve a családalapításra. A szakember beszámolt arról is, hogy a megerőszakolt lányok, illetve asszonyok többsége félelemében, illetve szégyenében hallgat a vele történt borzalomról. Vannak olyan áldozatok is, akik attól tartanak, hogy az események felidézése a rendőrségi kihallgatáson, majd a bírósági tárgyaláson újabb lelki megrázkódtatást jelentene számukra.
- Az áldozattá válást - szerencsés esetben - úgy is el lehet kerülni, ha az ösztöneinkre hallgatva, a számunkra gyanús emberrel véletlenül sem kerülünk személyes kapcsolatba - vélte a szakpszichológus, aki nem titkolta azt sem, a fiatalkorúak életének alakulásáért nagyban felelősek a szülők is.

Ezek is érdekelhetnek