Nőhetnek a helyi adók

Emelkedik néhány helyi adó és szigorodik az szja-hoz kapcsolódó kedvezmények igénybevétele, ugyanakkor 1,9 millió forint éves jövedelemig csökken a fizetendő adó - tervezi a kormány.

Hazai életSzarvas Zsolt2004. 08. 13. péntek2004. 08. 13.
Nőhetnek a helyi adók

Minden adókedvezmény igénybevételét korlátozni szeretné a Pénzügyminisztérium jövőre, kivéve a családi kedvezményt - derül ki a tárca legújabb adótervéből, amelyről újra megkezdődtek a politikai egyeztetések. A  tárca úgy számol, hogy 1,9 millió és 2,5 millió forintos éves jövedelem között szűnne meg teljesen a kedvezmény igénybevételének lehetősége. Jövőre elkezdődhet a családi adókedvezmény családi pótlékká alakítása - legalábbis ez olvasható ki a PM-anyagokból. A számítások szerint vagy januártól vagy szeptembertől ezer-ezer forinttal csökken a kedvezmény összege. A személyi jövedelemadót tekintve két változat verseng. Az egyikben a középső sáv teteje 1,9 millió forint, és 26 százalékos adókulcs tartozik hozzá. A másik változat 24 százalékos középső kulcsot tartalmaz. A legfelső kulcsra - ismereteink szerint - a tárca készített háttérszámításokat negyven, valamint 48 százalékos változattal is, ám legvalószínűbb az, hogy nem változik a jelenlegi adókulcs. Még nem született döntés a kamatok forrásadójáról, de a tárcánál számolnak vele, hogy emelkedik az elkülönülten adózó jövedelmek jelenleg húszszázalékos terhelése: a pénzügyi tárca azt szeretné, hogy a mindenkori középső adókulcs vonatkozzon e jövedelmekre, a jelenlegi húsz százalékról tehát 24-26 százalékra emelkedne (adótáblától függően) az adókulcs. Nem a személyi jövedelemadóba, hanem a társasági adóba illesztené be a tárca a kamatadót.

{p} Még nem tisztázódótt, hogy 1200-ra emelkedhet-e az építményadó 1996-tól változatlan maximális összege a jelenleg 900 forintos négyzetméterenkénti összegről. A telekadó maximuma háromszáz forintra nőhet a mostani kétszáz forintos négyzetméterárról. Az idegenforgalmi adó összege is 1996-ban változott utoljára, így megérett a vendégéjszakánként háromszáz forintos adó ötszáz forintra emelése, ami 1,1 milliárdos bevételhez juttatná a büdzsét. Ellene szól, hogy az idegenforgalmi adómérték emelése a számítások szerint államháztartási szinten az önkormányzati bevételnövekmény kétszeresét kitevő központi költségvetési bevételkieséshez vezetne. A tervek szerint két év múlva, 2006-tól megszűnhetne az üdülőépület utáni idegenforgalmi adó, és jövőre befagyaszthatnák a vállalkozók kommunális adója címen fizetett közterhet, amit 2006-ra törölne el a tárca. A fiatalabb korosztályok foglalkoztatása esetén tíz százalékpontos járulékcsökkentés várható a társadalombiztosításban.

{p} Több közszolgáltatás drágulhat már az idén
A Pénzügyminisztériumban két változattal számolnak: ha a kőolaj ára jövőre  33-34 dollár körül alakul, akkor hat-, míg ha a 37-38 dollár lesz, akkor tízszázalékos villamosenergia-drágulást látna jónak a pénzügyi tárca. A földgáz tarifája már októberben változhat: 6-7 százalékos növekedést jelenthetnek be még a fűtési idény kezdete előtt. Szeptember-október körül várható a vasúti szolgáltatások és a távolsági buszközlekedés áremelkedésének bejelentése, utóbbi 7-9 százalékkal drágulhat.A távhőszolgáltatás díja 5-8, a BKV árai 10-13 százalékkal emelkedhetnek. Nőhet a szemétdíj, emelkedhet a cigaretta jövedéki adója. A tervek szerint a vásárolt lakossági fogyasztás egyharmadát is befolyásolhatja az állami intézkedésekkel indított áremelkedés.

Ezek is érdekelhetnek