A végtisztesség ára

A halottakról való gondoskodásnak mai két véglete: van, akinek a hatvanezer forintos hamvasztás is teher, más milliókat költ a búcsúztatásra. Kemény üzletté vált a temetkezési szolgáltatás: az árakra és a számlákra ajánlatos odafigyelni.

Hazai élet2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
A végtisztesség ára


Tiltott ajánlat
Törvény tiltja, mégis nagyon sok vállalkozás igyekszik a kórházakban temetkezési megbízáshoz jutni. A kórházak vezetői szerint képtelenség kiszűrni az üzleti céllal betérőket a jó szándékú látogatók közül. A helyzetet csak bonyolítja, hogy gyakran nem is az elhunyt hozzátartozóit keresik meg a kiváló szimattal rendelkező "hiénatermészetű" vállalkozások, hanem valamelyik kórházi szakember, például a boncolást végzők valamelyike a tippadó. A törvény megtiltja a temetkezési vállalkozásoknak, hogy a kórházak kétszáz méteres körzetén belül ajánlkozzanak.

Vidéki árak
Túlságosan nyomottak a vidéki temetkezési díjak, és még ezen a kis üzleten is több vállalkozás kénytelen osztozni - állítja az újkígyósi Végtisztesség Bt. vezetője. A betéti társaság tizenhárom évvel ezelőtt kezdte az "ipart", azóta gomba módra szaporodnak a hasonló vállalkozások - derül ki Bene Andrásné szavaiból. A hatezer lelkes Újkígyóson évente átlagosan hatvan-nyolcvan temetést tartanak. Ennek ellenére ezen a kistelepülésen is működik konkurens vállalkozás, amely ráadásul egyházi kézben van.

A piac felosztása miatt azonban ma már végképp nem üzlet a temetkezés, akárcsak a közeli Békéscsabán sem, pedig ott a havi átlag harminc temetés lebonyolításán három vállalkozás kénytelen osztozni. Újkígyós helyzete cifrább: a falu 98 százaléka katolikus, így a legtöbb elhunytat a pap temeti, akinek fennhatóságába az egyházi vállalkozás is tartozik, vagyis az egyház megkerülhetetlen...
Nem véletlen, hogy az újkígyósi Végtisztesség Bt. további három kisebb településen is megvetette a lábát, van továbbá négy virágüzlete, a kisvállalkozás másik tulajdonosa, a férj pedig sírköves. Az ügyvezető szerint a konkurencia szorításában egyedül ezen a módon lehet talpon maradni .

Temető helyén lakópark
Nem csak a sírhelyek drágák, a régebben használt temetők földterülete, mint ingatlan is értékes lehet. Szeged legrégebbi, a mintegy 40 éve lezárt úgynevezett Gyevi temetőjét munkagép bontja, melynek helyén az OTP Ingatlan Rt. lakóparkot épít.

Ezek is érdekelhetnek