Biztonság gombnyomásra

Ha megszólal a sziréna, jaj a betörőknek! A magányos öregek ma már nyugodtan hajthatják álomra a fejüket Átányban.

Hazai életKeresztény Gabriella2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Biztonság gombnyomásra


Amióta megözvegyült, a 69 éves Csontos Károlyné állandó rettegésben élt. Rácsokat szereltetett az ablakaira, depressziós, majd pánikbeteg lett, gyakrabban megfordult orvosnál meg szintén egyedül élő, kilencvenéves anyósánál a másik utcában. Vele átellenben, a "mamától" nem meszsze lakik a hetvenöt éves özvegy Rózsa Sándorné is.
Átányban ma is felemlegetik Irénke néni borzalmas tragédiáját: évtizedekkel ezelőtt férjének egy sötét utcában egyszerűen átvágták a torkát a fizetés napján, pedig mindösszesen 35 forint volt a zsebében, mert a fizetését már korábban hazavitte. Irénke néni is egyedül él. De amióta nála is, mint a legtöbb magányos özvegynél a faluban, ott a konnektorba dugott adapter az ágya mellett, melynek gombját megnyomva irdatlan hangerővel visít fel a sziréna a padlásán, nincsenek rémálmai éjszakánként.
- Óriási találmány ez a pánikgomb! - lelkesedik Csontos Károlyné. - Azóta nem is volt betörés a faluban. Én is csak próbaképpen nyomtam meg egyszer a gombot. A szerkezetért ötezer forintot fizettem, tudtommal jóval többe kerül. A költségek nagy részét az önkormányzat fizette, kedvezményes áron szerezték be a tartozékokat is. A környéken már mindenki beszereltette a lakásába. Nagyon sokat köszönhetünk polgármesterünknek, Gönczi Mihálynak, és Ötvös Károlynak, a helyi polgárőrség vezetőjének. Ha ők nincsenek, ma is félelemben élnének itt az öregek, főleg a magányos özvegyek. És bizony egyre többen vagyunk, akik egyedül maradtunk. Két éve még fényes nappal a szemünket lopták ki a tyúktolvajok. Éjszaka szétszedték a kerítést, elvittek az udvarról minden mozdíthatót. Aztán megalakult a polgárőrség, vannak már vagy negyvenen, és nagyon éberek. Szegény uram, ha élne, biztosan közöttük járőrözne, együtt a tisztelendő úrral, a polgármesterrel, a fiatalokkal. Vigyáznak ránk, és ez nagyon-nagyon jó.
{p}
Átányban a falu 450 portáját még ezernyolcszázan sem lakják. A Heves megyei kis falu néhányszor már elhíresült a helyi temetőben található kőkoporsóról, amit a föld állítólag többször is kivetett magából. Más azonban a legenda, és megint más a valóság. Utóbbi szerint országosan is követendő példa az a tavaly májusban bevezetett "bűnmegelőzési modell", a riasztóberendezés, illetve a hozzájuk tartozó pánikgomb felszerelése, miáltal a lakosok azonnal riaszthatják a rendőrséget és a polgárőrséget.
- Nagy hatósugarú, komplett berendezés ez, alkalmazásának ötlete a polgárőrségtől származott - mondja Ötvös Károly, a helyi polgárőrség vezetője. - Egyik része a lakásban található jelzőgomb, a másik a padlásra szerelt hatszólamú sziréna. Olyan hangerővel szól, hogy még a holtakat is kiugrasztaná a sírjukból. Többször kipróbáltuk már, ha megszólal, alig három perc alatt a helyszínre érkezünk. Nemcsak betörés, váratlan rosszullét esetén is segítség lehet. Az első tíz berendezést tavaly a Heves megyei Bűnmegelőzési Alapítványtól kaptuk. Ezek még csak a szomszédos házakat riasztották. Aztán jött az ötlet a nagyobb teljesítményű, vezetékes és hordozható riasztókra, amelyeket önköltségi áron szereztünk be egy megyei cégtől. Mivel a felszerelést a polgárőrség ingyenesen vállalta, családonként hatezer forintba sem kerül egy riasztó kiépítése. Ma már a közintézményekkel együtt közel száz épületen működik. A tolvajok úgy félnek tőle, hogy tavaly májusban volt az utolsó tyúklopás a faluban, holott két éve még 131 bűncselekmény történt. Különösen visszarettentő hatású, hogy a bűnözők nem nagyon tudják, kinél van már beszerelve... Nemcsak a bűnözési statisztika javult rohamosan általa, hanem az emberek közérzete is. Főleg a magányos öregeké, magatehetetlen időseké, akik korábban okkal féltek éjszakánként. Nagyon kellett már ide a polgárőrség is, két éve alakult meg.  Legnagyobb erőnk az elszántságunk és kitartásunk. Részletes naplót vezetünk az eseményekről, de, hál' istennek, mostanában alig van mit beleírni. Gépkocsink nincs. Minek is, amikor biciklin, de leginkább gyalogosan figyel oda a gyanús dolgokra az ember. Két gumilövedék kilövésére alkalmas lőfegyverünk van. Ez is bőven elég, elvégre ököllel is megáldott minket a Teremtő. Nálunk a bűnözők elleni védekezést már szívügyének tartja az is, aki hivatalosan nem polgárőr. A falu közbiztonságának javulása polgármesterünk érdeme is. Gönczi Mihály barátom is polgárőr, három évtizedig hivatásos tisztként szolgált a honvédségben. Fegyelmezett, kemény ember, pillanatokon belül rendet teremt, ha valahol zűrzavar támad. És velünk van a tisztelendő úr is. A szószékről, ahonnan tiszte az Úr dicsérete, azokat is  jó szóval illeti, akik önként és folyamatosan őrzik a falu biztonságát.

Ezek is érdekelhetnek