Karlendítők

Fiatal, katonaruhába bújt lány pózol a kamerák előtt, nyilas karlendítéssel "köszön be" az olvasóknak és a nézőknek. Épületes látvány. Az ember szinte nem is hisz a szemének - hiszen 2004-ben, Európában, Budapesten történik mindez, egy ezer gonddal, bajjal küszködő, de mégiscsak demokratikus normák szerint működő Magyarországon.

Hazai életBalázs Gusztáv2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Karlendítők


Az illető egy filozófushallgató, állítólag meglehetősen kiművelt fő, neve bizonyos B. Diána, aki a tudásszerzés adott fokára eljutva egy Sz. Ferenc nevű hungarista nemzetvezető eszméit hirdeti. Az utóbbi személyről azt ne felejtsük megemlíteni, hogy egy 60 évvel ezelőtt a háborúban már kivérzett országot erőszakkal vitt bele olyan önvesztő kalandba, amely magyar polgárok - katonák, elhurcolt zsidók, cigányok, az ostromlott városok lakói - százezreinek, műemlékeink, hidaink teljesen értelmetlen pusztulását hozta.
Mindennek filozófiája egy zavaros és szinte felfoghatatlanul ordas eszmerendszer volt - no, a pózoló Diána ezt tartja üdvösnek ma Magyarországon. Olyasmiket is mond, hogy a hatalmat ennek érdekében akár erőszakkal is meg kell szerezni. Ez már a rendőrségnek is sok volt, a hölgyet szelíden, de határozottan a fogdába kísérték, meghallgatták, aztán kiengedték, jön a bírósági eljárás.
A hölgyről pillanatnyilag nem tudom eldönteni, hogy valóban komolyan gondolja-e, amit mond, vagy inkább ezzel "bele akar kerülni a médiába" - hát igen, ma mifelénk valaki vagy úgy lesz "sztár", hogy egyenes adásban összefekszik valakivel, vagy elkezd bődületes hülyeségeket beszélni. Diána az utóbbit választotta, és már meglehetősen jól is bánik a médiával. Mikor szerda hajnalban kiengedték az előzetesből, megállt a felsorakozott kamerák előtt, és megkérdezte: "Karlendítsek?"
Itt tartunk most. A tömegtájékoztatás jóvoltából a hölgyet követő néhány tucat lélekgyógyászati eset helyett egy ország tudja már, hogy hatvan év után már megint van nemzetvezető-jelöltünk, viselt dolgairól vitáznak a parlamentben a sok millió választópolgár szavazatával oda jutott politikusok. Mondhatjuk - hiszen e sorok is éppen azt tanúsítják -, ez a sajtó, meg a politikusok dolga. De hogy ma Magyarországon éppen Szálasi eszméivel lehet országos ismertségre szert tenni, azon még egy hónappal ezelőtt is nagyot nevettem volna.
Ma már nincs kedvem hozzá. Lehet ugyanis, hogy valamelyik kollégiumi szobában valaki már lelkesen olvassa Rákosi Mátyás műveit.

Ezek is érdekelhetnek