Saját zsírjukban égtek a szárnyasok

E hét kedden sikerült eloltani a hét napig lángoló Goldsun hűtőház 3-as hűtőblokkját Zalaegerszegen. Katasztrófahelyzet alakult ki. Az épület réteges és éghető műanyagokból készült, légréssel ellátott szerkezete jó ideig elrejtette a tüzet, ezért amikor feltörtek a lángok, már hatalmas erőket kellett mozgósítani. Mivel példátlan mennyiségű vízre volt szükség, a megszokott nyomás nem bizonyult elegendőnek, növelése pedig időt vett igénybe. A feldolgozósorról kimenekítették az alkalmazottakat, senki sem sérült meg közülük. Három tűzoltót kórházba kellett szállítani.

Hazai életBozsér Erzsébet2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Saját zsírjukban égtek a szárnyasok


A hűtőház valamikor a hetvenes évek második felében létesült, s volt idő, amikor éllovasként tartották számon, majd többszöri tulajdonosváltást, bezárást élt meg. Jelenleg a Zalabaromfi Rt. tulajdonosi körének érdekeltségébe tartozik. Ezért is volt tele a hűtőkamra zömmel fagyasztott baromfival, kisebb arányban növényi áruval. Bértárolást is végzett a cég, így más gyártók, például a Mirelite Külkereskedelmi Rt., a külföldi kézben lévő Sága Foods Rt. és a Vasi Húsipari Rt. áruja is tönkrement. A 11 ezer tonna kapacitású létesítményben mintegy tízezer tonna terméket tároltak, vagyis tele volt, így jócskán megnehezült a tűzoltás, mert a becsomagolt áruhoz nem lehetett hozzáférni.
Hősies küzdelmet folytattak a tűzoltók, és kivették a részüket a munkából a helyi polgárőrök, rendőrök is, a területet időben lezárták, a forgalmat biztosították, a tömeggé duzzadt kíváncsiskodókat kellő távolságban tartották. A gyorsaságnak hála, nem volt szükség a környéken lakók kitelepítésére, a távolabb eső gépházat pedig vízfüggönnyel védték. Működésbe léptek a szakszolgálatok, mérték a környéken és a városban a levegő, a talaj, a víz szennyezettségét, s az adatok alapján nem kellett tartani egészségkárosodástól, jóllehet a füst és az égett műanyag és kacsahús szaga a széljárástól függően érződött a város különböző részein.
Ötvennégy tűzoltó húsz járművel kelt birokra a tűzzel, csak aludni tértek otthonukba. A lángok eloltása után az izzó anyaggal nem boldogultak a tűzoltók, ezért speciális vágógépet helyeztek üzembe, amely elkezdte a bontást. Óránként 0,5-1 méter sebességgel jutnak előre az irdatlan mennyiségű szerves anyagban és törmelékben. Hétfőn a védelmi bizottság tájékoztatása szerint már jelentősen, kétszáz négyzetméterre zsugorodott az izzó parázs. Sikerült megmenteni az 1/3-as épületrészt kétezer tonna élelmiszerrel, aminek a továbbhűtését biztosították.
A tűzkáros, veszélyes hulladéknak számító élelmiszer romjait a szikszói megsemmisítőbe szállítják, lapzártánkig 396 tonnát helyeztek el itt. A kevert hulladékot (olvadt élelmiszer, vas) az európai színvonalú zalaegerszegi hulladékdepóban földelik el. Lapzártánkig már 1520 köbmétert kihordtak, betakartak. A szennyeződött vashulladékot szétválasztás után Körmendre szállítják. Iparkodnak a lehető leggyorsabban megtisztítani a területet, hogy ne kezdődjön meg a szerves anyagok bomlása. Ilyen mennyiségű veszélyes hulladék Magyarországon még nem keletkezett egyszerre, és az oltás módjára sem volt példa. A tűzoltási munkaterületet megelőzési céllal fertőzöttnek minősítették, ennek megfelelően járnak el. A rendelkezés célja az, hogy semmilyen fertőzést kiváltó anyag ne kerülhessen ki. Minden kijáró gépet, személyt fertőtlenítenek, s korlátozott a bejutás is. Öt nagy fertőtlenítő gépkocsi dolgozik, hétfőig 16,5 ezer liter fertőtlenítő oldatot fecskendeztek ki. Az elfolyó vizet szervezetten gyűjtik, befogadását győzi a szennyvíztisztító, és tartalék tározó is rendelkezésre áll.
A tűz okáról még nem tudnak érdemlegeset mondani, a rekonstrukciót pedig nehezíti, hogy elégtek a nyilvántartások. A cég rendelkezett biztosítással, több társasággal volt megállapodása, képviselőikkel megkezdődött a tárgyalás. A kár értékéről később lehet megtudni megbízható adatot, de az már látható, hogy milliárdos nagyságrendben kell számolni. A Zalabaromfi Rt. vezetői azt ígérik, a hűtőházban munka nélkül maradt százhúsz alkalmazottat a baromfi-feldolgozóban foglalkoztatják.

Ezek is érdekelhetnek