Tyúk bodaggal

Ifjú Dógi János, a gyomaendrődi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke legutóbbi nagy ünnepünkön, augusztus 20-a alkalmából megkapta a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét. A kitüntetett hangsúlyozta, az elért eredmények egy csapatnak köszönhetők, az elismerés valamennyi munkatársának szól.

Hazai életMolnár Lajos2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Tyúk bodaggal


Ez a csapat két hete rendezte meg az V. Nemzetközi Cigányzenész- és Tánctalálkozót, második éve főzőverseny kapcsolódik hozzá. Az endrődi cigányok hagyományosan zenészek voltak, de a maiak közül a legtöbben nem ismerik ezt a művészeti ágat. A találkozó célja épp a hagyomány felélesztése.
A kellemes zene és az ínycsiklandó illatok sokakat vonzottak a roma közösségi ház melletti térre. A főzőversenyen tizennyolcan - javarészt helybeliek és Békés megyeiek - vállalták a megmérettetést. A legtöbben pörköltet főztek, az Orosházi angyalok csapatának bográcsában káposztát is láthattunk.
- Ez tyúkos káposzta, kifejezetten cigányos ételnek számít. Savanyú káposzta kell bele, tyúkhús és fűszerek. A végén, amikor már megfőtt, rántást teszünk rá, és bodaggal tálaljuk - magyarázta Angyal János, a csapat szakácsa.
- A bodag miből készül? - érdeklődtünk tovább.
- Zsírral rétegesen kenegetett és hajtogatott gyúrt tészta, mondják cigánykenyérnek is.
Ebéd előtt a PHARE-támogatással elkészült roma közösségi ház új, képzést szolgáló épületét adta át Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter. A gyomaendrődi roma érdekképviseletben új fejezetet nyitott A Művelt Cigány Ifjúságért Alapítvány 1998-as létrehozása és hét évvel ezelőtt a roma közösségi ház kialakítása. Az endrődi és gyomai cigányok nagy része nem nagyon tudta, hogy mire való az alapítvány és a közösségi ház. Nem nagy jövőt jósoltak nekik. Ma pedig a közösségi ház teleházként is működik, húsz számítógéppel és internet-hozzáféréssel, tagja az Országos Teleház Szövetségnek. A Romaweb című internetes újság számára híreket küldenek, tájékoztatást nyújtanak a települési kisebbségi önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, illetve mindazoknak, akik internetelérhetőséggel rendelkeznek.
Az alapítvány a munkavállalás érdekében képzéseket szervez, sőt maga is munkahelyet teremt: a kecskefarm nyolc férfinak, a varroda hét nőnek ad megélhetést. Mindkét munkalehetőséget az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és a megyei munkaügyi központ támogatja.
Raffael Attilánéval az egyik főzőcsapat tagjai között találkoztunk, a kezdetektől, azaz tavaly május 1-jétől a varrodában dolgozik:
- Végzettségemet tekintve élelmiszer-eladó vagyok, de a szakmámban a gyerekek miatt nehéz elhelyezkednem. Az üzletek tulajdonosai megmondták őszintén: félnek attól, hogy a két gyermekem miatt sokat leszek táppénzen. A varrodában heten dolgozunk, jelenleg az egyik helyi vállalkozónak bébioverallokat, illetve egy olasz cégnek csizmabéléseket varrunk.
Kilátogattunk az ezredfordulón létrejött kecskefarmra is. A kapuban két kutya fogad, majd hamarosan előkerül Varga Tibor állatgondozó is. A hatvanhét kecskéből ötven az anya, ellés előtt épp most tőgyelnek, október-november táján ellenek majd. Fejés idején a tejet a helyi Bethlen Gábor Szakképző Iskola tejüzemének értékesítik.
- Áprilistól dolgozom itt - meséli magáról Varga Tibor -, korábban regisztrált munkanélküli voltam. Csak nyolc osztályt végeztem, tehát nincs állattenyésztő szakképesítésem, de világéletemben állatokkal foglalkoztam.
Kezdetben az alapítvány titkári teendőit ifjú Dógi János látta el, édesapja, Dógi János akkor a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke volt. Fia 2002-ben lépett édesapja nyomdokaiba, sőt, hamarosan az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége elnöke, illetve a Békés Megyei Romaügyi Tanács elnöke lett. Ifjú Dógi János úgy véli, a romapolitikában egyenes és őszinte beszédre van szükség.

Ezek is érdekelhetnek