Hol a fertő Széplakon?

Feljelentések és ellenőrzések, vesztegetési per, erkölcsi összeférhetetlenség vádja, a képviselő-testület önfeloszlatása, időközi önkormányzati választások - Fertőszéplak nem mindennapi közelmúltjának summázata ez, címszavakban. Azóta újra szavazott az ezerkétszáz lelkes falu, a bíróság is ítéletet hirdetett, mégsem nyugodtak meg a kedélyek.

Hazai életSzijjártó Gabriella2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Hol a fertő Széplakon?


- A polgármester titkos viszonya miatt jött? - száll le készségesen a bicikliről a fekete kendős asszony. Meg sem hallja a tiltakozásom, egyre bizonygatja: ő ugyan nem törődik a falu első emberének magánéletével, amíg rendben végzi a dolgát. Névtelenségbe burkolózva azért csak kibújik belőle, "egyesek szerint" hogy s mint volt a románc a hivatal egyik dolgozójával.
- Az vesse rá az első követ, aki még nem vétkezett. Na de a fejét követelni ezért mégis túlzás volt! Lám, a sors igazságot szolgáltatott - ezzel magamra hagy.
Nyár elején a média számára is eladhatóbbnak bizonyult a fertőszéplaki történet leegyszerűsítve úgy, hogy a polgármester és a képviselő-testület között egy magánéleti probléma miatt megingott a bizalom. Erkölcsi összeférhetetlenségre hivatkozva az önfeloszlatásuk mellett voksoltak, mondván: csakis azzal önthetnek tiszta vizet a pohárba, ha Bozsvári István újra megméretteti magát. Az időközi választások eredménye ugyanis egyértelműen tükrözni fogja a helyiek véleményét, ami természetesen a képviselőkre is vonatkozik majd.
A minap az urnákhoz járultak a Győr-Moson-Sopron megyei település lakói - és nagy többséggel újra Bozsvári Istvánnak szavaztak bizalmat. A férfi huszonegy éve pedagógusként került a faluba, majd egy kis médiakitérő után a közéletben landolt. Nem kis szerepet vállalt abban, hogy Fertőszéplak az országban az elsők között vált le Fertőd nagyközségről. Immár a második ciklusban polgármester; igaz, rendhagyó módon háromszor választották meg!
- Lezártnak tekintem az ügyet - hárítja el kérdésemet Hérics Istvánné, az önfeloszlatást kezdeményező javaslat előterjesztője. A csalódás hangja lehet ez: hiába állt fel kollektíven a képviselő-testület, nem sikerült elmozdítaniuk székéből a polgármestert.
- Sokan mondták már, hogy ennyi energiával és rámenősséggel más faluban szárnyalhatnék, itt meg állandóan falakba ütközöm. Számomra az a kihívás, hogy a támadások kereszttüzében is megálljam a helyem - Bozsvári István higgadt.  - Nem az én személyem itt a kulcskérdés, hanem az a szemlélet és hozzáállás, amit meggyőződésssel képviselek. Nem vagyok "megülős" típus,  nem a túlélésre játszom egy langyos pocsolyában ülve. Polgármesterként kutya kötelességem az újat, a közösséget szolgáló változásokat hajtani, ami sokaknak nem tetszik.
- Az azért mégiscsak ritkaságszámba megy, hogy egy polgármester ellen vesztegetési per folyik - jegyzem meg.
Elismeri. Nyíltan játszik mindig, így nincs takargatnivalója ebben az ügyben sem, teszi hozzá.
{p}
A történet dióhéjban.
A Siegfried Fischer által Fertőszéplakon vásárolt három telek beépítési határidejét először meghosszabbította a képviselő-testület, majd néhány hónap múlva úgy döntöttek, hogy élnek a telkek visszavásárlási jogával. Ezzel nem értett egyet Fischer úr, a Seewinkel Kft. ügyvezetője, sőt szerinte azért változtatta meg korábbi elhatározását az önkormányzat, mert többszöri felszólításra sem adott át a polgármesternek egymillió forintot. A meggyanúsított faluvezető tagadta a vádat, és a döntés megváltoztatását azzal indokolta, hogy a kft. hitelt vett fel, s jelzálogot szeretett volna bejegyeztetni a telkek tulajdoni lapjára, amihez az önkormányzat szerint nincs joga.
- A cég 18 milliót vesztett. Mivel én vállaltam a testület döntését, ezért az üzletember a veszteségét rajtam próbálta megtorolni - mind a hét polgári pert elvesztette ellenem. Aztán vesztegetéssel vádolt, de a minap a Szombathelyi Városi Bíróság jogerősen felmentett - zárja le az ügyet Bozsvári István.
Különösen büszke arra, hogy az időközi választások néhány nappal korábban zajlottak, mint ahogy megszületett az ítélet. Tehát a falu bizalmát akkor is bírta, mikor még gyanúsítottként szerepelt.Szeretném meghallgatni az ellenzéket is, mit olvasnak a régi-új polgármester fejére.
- Rosszkor jött, tanulnom kell a gyerekekkel - utasít el azonnal Szalay Mihály, aki  képviselőként tevékenykedik. Annyit sikerül csupán elérnem, hogy elismerje: nincs számomra "jó" időpont, felesleges várnom.
- Ha a barátnője nem a hivatalban dolgozna, nem érdekelne a "polgi" szerelmi élete, de ki tudja, miben játszottak össze! - A megállóban ácsorgók között már nem vált ki különösebb indulatot a téma, inkább csak elütik velem az időt a buszig. Minden csoda három napig tart, mondják. - Ha a nő feladta volna az állását, már rég elfelejtette volna mindenki az egészet!
- Hogyan fajulhat addig az ellenségeskedés egy faluban, hogy a testületi ülés témája a polgármester magánélete legyen? - értetlenkedem a hivatalban ülve.
- Az erkölcsi összeférhetetlenség csupán egyetlen apropó volt, de nem mentek vele semmire ellenem - magyarázza Bozsvári István. - Később azzal vádoltak, hogy a meggyanúsított kolléganőmmel közös aláírási jogunk által bármit keresztülvihetünk. A vizsgálatok bebizonyították, sosem írtunk alá közösen, nincs is rá jogosítványunk. De feljelentettek a Legfőbb Ügyészségen, a Belügyminisztériumban, keresték rajtam a fogást. Az ellenőrzések nem találtak hibát a munkámban. Nem maradt más módjuk az eltávolításomra, mint a testület önfeloszlatása és ezzel új választások kiírása. Győztem.
{p}
A korábbi képviselők egyike sem indult a megmérettetésen, így ma új összetételű testület áll Bozsvári István mögött. Pontosabban: ellene. A korábbi ellenzékiek száma ötről hatra nőtt, így a falu első embere a jövőben csupán egy támogatóra számíthat döntéshozatalkor. Sőt, újabb feljelentés indult ellene, mely szerint nagyobb mennyiségű földet szállíttatott el rekultivációs területről a saját telkére.
- A sas nem vadászik légyre, engem már nem érdekelnek a támadások, vizsgálják csak ki ezt a rágalmat is, én tiszta vagyok. A képmutatók birkózzanak meg a saját lelkiismeretükkel és a közmegvetéssel.
- Valóban ilyen erős?
- Túl sok minden történt velem, megkeményedtem.
- Mások helyett nem lehet erős, márpedig nem csak önt bántották...
- A hozzám közel állókkal túljutottunk mindezen, nyugalmat szeretnénk végre - és már a laptopjával matat. - Saját - szól oda nekem. Kérdőn nézek rá.
- Minden képviselőnek vettünk egy-egy laptopot, hogy megkönynyítsük a munkájukat. Számomra nem szavazta meg a testület...

Ezek is érdekelhetnek