Kolbászoltunk Csabán

Lám, a sokadik csabai kolbászfesztiválra teljesen meghonosodott egy fogalom: aki hozzáfog némi friss kolbász készítéséhez, vagyis előkészíti a húst, mellé a fűszereket, aztán a kötelező szilvóriumot, az, nemes egyszerűséggel - kolbászol.

Hazai életFábián István2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Kolbászoltunk Csabán


Immár háromszáz gyúrótrió fogott hozzá, hogy a csabai fesztiválon nemesítse tudását, jó hangulatban ünnepeljen, felidézve a régi falusi disznótorok hangulatát. A békéscsabai városi sportcsarnok küzdőterén kötőt kötöttek maguk elé Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettestől kezdve Besenyei Péterig számosan, köztük Kovács Kati, Wichmann Tamás, Skaliczki László, Pessuth Rita.
Alaposan felkészült a mi csapatunk is, merthogy - idén először - a Szabad Föld is nevezett a frisskolbász-készítő versenyre, és a csapatkapitány - Tamás Gábor főszerkesztő - nem kisebb helyettest választott, mint Benedek Fülöp közigazgatási államtitkárt. Az FVM illusztrisa gyakorlati szakember is, a legjobbkor szólt közbe például: "Gyerekek, mintha egy kis sót még kívánna ez az anyag..." - és O. Horváth György főszerkesztő-helyettes, no meg Palágyi Béla rovatszerkesztő már nyúlt is az ízesítőért. (Töredelmesen bevalljuk, ez egyszer ugrottunk a miniszteriális ukázra...)
Nem tagadjuk azt sem, a kaskából eközben szépen fogyott a Bolyhos-féle újszilvási ágyas pálinka is. Egy-egy kupicakör idején pedig Mészáros István abonyi vendéglős még egyszer megkóstolta az egyre fényesedő, lassan szépen összeálló friss kolbászt.
Az alapos munka gyümölcsözött is, igazán nincs mit szégyenkeznünk: a zsűri a kiválasztottak közé sorolta ötvencentis mustramintánkat, ami azt jelenti, hogy a legjobb húsz csapat közé kerültünk.
A 70-es számú asztalra jövőre is befizetünk.

Ezek is érdekelhetnek