Szívás a spangli

A tizenhat évesek 21,8 százaléka legalábbis kipróbálta a cannabis, az indiai vadkender valamilyen származékát (javarészt marihuána formájában), 61,6 százalékuk pedig azt mondja, hogy ő ugyan nem próbálta, de ismeretségi körében van olyan, aki él vele.

Hazai életTanács Gábor2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Szívás a spangli


A szegedi drogambulancia felmérést készített a különféle - legális és illegális -drogok élvezetéről a városbeli középiskolások körében, tőlük kaptuk az adatokat.
- Marihuánaprobléma? Nincs probléma, jut mindenkinek - üti vissza a kezdő kérdést egyetemista interjúalanyom. Alkalmi fogyasztó. Masszív cigarettafüstben ülünk egy félhomályos szórakozóhelyen, és próbálom megtudni, miért szív.
- Egyrészt azért szív az ember, mert tilos. Az a vagány, az életrevaló, aki ki meri próbálni. Kialakul egy csoport, az abba tartozók különbözni szeretnének az átlagpolgártól, mert az ember nézi, nézi, és azt mondja: ez az élet nekem nem kell. Ez aztán oda vezet, hogy az ember ítélőképessége megromlik, mert mindig csak abból a csoportból kap visszajelzést, amellyel megegyezik a véleménye. Minél távolabb kerülsz az átlagpolgártól, annál tisztábban látod, hogy mi nem akarsz lenni.
Miért kavar a cannabis nagyobb vitákat más anyagoknál? Akik mellette érvelnek, azt mondják, hogy a füves cigaretta kevésbé káros, mint az alkohol vagy a dohányzás, emellett könnyebb leszokni róla. Akik amellett érvelnek, hogy nem kell másként megítélni a füvet, mint a többi tiltott szert, azt mondják: a cannabis csak az első lépcsőfok, mert a fogyasztó hamar rászokik, és egy idő után már nem nyújt számára elég élvezetet. Van-e különbség drog és drog között? Börtönbe kell-e zárni azt, aki füvet szív, és ez elég elrettentő hatású lehet-e a magyar tizenhat évesek egyötödére, akik jelenleg alkalmi fogyasztók?
Farkas Kornélia tizenhét éve foglalkozik fiatalokkal a szegedi drogambulancián. Zsebkendőnyi szobájában ülünk le, meghallgatja a kérdéseket, és válaszol:
- Törvényi szabályozás szempontjából talán most a legjobb a helyzet már hosszú ideje: tavaly óta az alkalmi fogyasztó mentesülhet a büntetés alól, ha bekopogtat nálunk, és részt vesz egy tanácsadáson. Ami még külön öröm, hogy bevezették a "közös fogyasztás céljából átad" fordulatot, ami enyhébben büntetendő, mint az, aki simán átadja a marihuánát. Az átadás úgy minősült eddig, mint a kereskedés. Két hülye gyerek vett egy spanglit, és egymásnak adogatva szívták, a törvény szerint ezt úgy vették számításba, mintha két dealerről lett volna szó. Ez most már nincs. Számunkra a fő a korai elérés. Fontos, hogy minél hamarabb elérjük azt, aki szív vagy szívni fog. Sikítani tudnék, amikor azt hallom, hogy a cannabis csak pszichés függést alakít ki, tehát nem is veszélyes. Nincsenek testi tünetek, hogy fáj az ember hasa meg a háta, de ezek a cigarettánál is hamar elmúlnak. A pszichés függés marad meg évekig. A marihuánától nem lehet meghalni, ezt mindenki tudja, de ugyanolyan narkomán személyiséget alakíthat ki, mint bármilyen másik anyag. És a narkomán személyiségre a teljes közönyösség, a jövőtervezés hiánya, állandó érdektelenség, beszűkülés jellemző. Persze nem minden alkalmi fogyasztóból lesz szerfüggő. Ahhoz valamilyen hiány ad lökést. A stressztűrőképesség, a problémamegoldó-képesség hiánya például. Sokszor mondják: előtte egy társaságban meg sem mertem szólalni, de elszívtam egy spanglit, és máris hű meg ha... A marihuána örvénye egy kialakult, szilárd személyiséget nem biztos, hogy magával rántana.
{p}
R. jól menő vállalkozás társtulajdonosa. Már egy éve nem él fűvel, de előtte nyolc éven keresztül szívta, és saját bevallása szerint most is szívná, ha a tüdeje nem ment volna tropára. Ebben persze benne volt a cigaretta is.
- Tizenhét évesen kezdtem. Tipikus megkeseredett gimnazista voltam, akadtak idősebb haverjaim, és hamarosan kiderült: a fél világ szív. Negyedikes koromban megijedtem, nem ment a tanulás, meg hetente már elment egy szál spangli, bementem Nellihez a Drogambulanciára. Neki nagyon nagy tapasztalata van, úgy elbeszélget az ember gyerekével, hogy azt az érdekesnek tartja. És soha nem mondja neked, hogy hagyd abba. Inkább azon van, hogy megmutassa, miért nem érdemes. Az egyetemi felvételim elsőre nem sikerült, akkor kerültem egy olyan társaságba, amely elég kemény brigád volt. Egy évig nem volt munkám, nem tanultam, úgyhogy tovább szívtam.
- Három évig beszívva jártam dolgozni is - folytatja a vállalkozó -, és senki nem vett észre semmit. A fű kiélesíti az érzékeket, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. Ha szívsz, jobb a kedved, őszintébb és barátságosabb vagy. Ugyanakkor butít, ez tény, és a memóriám is megsínylette azt a nyolc évet. Mikor letettem, valami egész furcsa volt: megint hangulatváltozásaim lettek. Előtte, ha valami gondom volt, csak elszívtam egy spanglit, és máris megnyugodtam. Azt is meg kellett szoknom, hogy az embernek vannak nagyon apró, hétköznapi fájdalmai, elgémberedik a háta, megfájdul a dereka, amelyeket én nyolc évig nem éreztem. A másik oldalon aztán ott van, hogy a marihuána sok pénzbe kerül. Egy gramm cannabis kétezer forint, ezt úgy két-három nap alatt szívtam el egyedül. Nagyon sok para volt, sok volt a félsz a drótolással, a találkozó megbeszélésével, a dealerek egy része megbízhatatlan volt vagy csak egyszerűen béna. Úgyhogy inkább termesztgettünk. Kimentünk Amszterdamba, hoztunk tíz darab magot, abból, mondjuk, csak kettő vált be, de lett hatszáz gramm marihuánánk, és azt apránként elszívogattuk. Árulni nem akartuk, ahhoz túl lelkiismeretesek voltunk. Különben pedig drogos az lesz, aki drogos akar lenni.

Birkózó botránya
Őrizetbe vették Farkas Péter olimpiai aranyérmes birkózót. A bajnokot azért körözte a rendőrség, mert az édesanyjánál lefolytatott házkutatás során a lakásban és a pincében több ezer tő vadkenderre bukkantak. A lefoglalt ültetvény feketepiaci értéke akár a negyven-ötven millió forintot is elérheti. Az ügynek további két gyanúsítottja is van. A birkózó állítása szerint fogalma sem volt róla, mi folyik a házban. A hatóság ennek ellenére harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte, az eljárás ellene nagy mennyiségű kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt folyik.

Ezek is érdekelhetnek