Ahonnan a lavina elindult

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás kezdeményezője 2003 tavaszán a Magyarok Világszövetsége volt, a szervezet augusztusban aláírásgyűjtést indított.

Hazai élet2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Ahonnan a lavina elindult


Az összegyűjtött 474 ezer aláírásból az Országos Választási Bizottság 277 ezret hitelesített, ami elegendő volt a referendum kiírásához. Bár egy magánszemély az Alkotmánybíróságnál megtámadta a voksoláson felteendő kérdést, a taláros testület idén márciusban végül is jóváhagyta az eredeti kérdésváltozatot. (Kukorelly István alkotmánybíró és Holló András elnök különvéleményt fogalmazott meg, két alkotmánybíró, Kiss László és Bihari Mihály pedig indoklást írt a határozathoz.)
A parlament az idén szeptemberben egyhangúlag döntött a népszavazásról. Mádl Ferenc köztársasági elnök 2004. december 5-ére tűzte ki a népszavazást, így arra egy időben kerül sor az egészségügyi intézmények tulajdonlásával kapcsolatos, korábban kiírt ügydöntő népszavazással, amely valamivel több mint hárommilliárd forintba kerül. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha a nyolcmillió szavazópolgár legalább egynegyede, minimum kétmillió, igennel vagy nemmel válaszol a feltett kérdésre.

Ezek is érdekelhetnek