Bevették a maszlagot, ami nagyot csattant

Aki azt hiszi, hogy az iskola védett sziget, melynek a kerítésén kívül marad minden rossz, azt nyugodtan nevezhetjük igencsak naivnak. Az alábbiakban példákkal illlusztrált témáról szívesen vennénk olvasóink véleményét. Hozzászólásaikat a következő címre várjuk: Szabad Föld, 1428 Bp. 8. Pf. 52.

Hazai életKörmendi Lajos2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Bevették a maszlagot, ami nagyot csattant


Legutóbb azért hördültek fel jobb érzésű emberek, mert idősebb tanulók orális szexre kényszerítettek gyengébb, kisebb gyerekeket egy főváros környéki oktatási intézményben.
- Ilyesmi a mi vidékünkön is előfordul, igaz, ritkán - mondja a karcagi Terbócs József rendőr százados, a vizsgálati alosztály vezetője. - Legutóbb Kunmadarason találkoztunk hasonló esettel.A tanintézményekben leggyakrabban lopások történnek. Minden általános vagy középiskolába különböző anyagi helyzetű és mentalitású családokból kerülnek a gyerekek. Persze a tizennégy-tizennyolc éves tanuló már nem gyermekkorúnak, hanem fiatalkorúnak számít, tehát büntethető is. Minden évben előfordul, hogy testnevelésórán a ruhafogason hagyott ruházatból eltűnik a pénztárca s azzal együtt az okiratok is. Ahol megindul egy-egy ilyen cselekménysorozat, és túl sokáig nem jut a hatóság tudomására vagy nem sikerül hatékony pedagógusi fellépéssel nyakon csípni az iskolai szarkát, a gyermekkorú vagy fiatalkorú elkövető általában nem hagyja abba a ruhák és a táskák fosztogatását. Van, hogy csak egy tízórai árát, máskor viszont valamilyen iskolai célra összegyűjtött nagyobb összeget is elemelnek. A néhány száz forinttól húsz-harmincezer forintig változik a zsákmány.
- Mobiltelefonokat nem visznek el?
- Érdekes módon kevés maroktelefont lovasítanak meg az iskolákban, az már sok, ha évente kettő eltűnik - jelenti ki Mihály László őrnagy, a bűnügyi osztály vezetője. - Sokkal többet elvisznek szórakozóhelyeken. Ez jellemző a nagykunsági városokra és községekre egyaránt.
- Az iskolák együttműködnek a rendőrséggel?
- Valamennyi településen minden iskolában a lehető legteljesebb együttműködést tapasztaljuk. Az igazgatók, a pedagógusok is azt akarják, hogy ne történjenek ilyen esetek az intézményükben. Nagyon jól együtt tudunk dolgozni a pedagógusokkal, de még a középiskolás, érettebb gondolkodású diákokkal is. Egy kunhegyesi általános iskolában digitális fényképezőgép tűnt el, de órákon belül meglett. Karcagi általános iskolából emeltek el három-négy alkalommal készpénzt, a helyi gimnáziumban összegyűjtött osztálypénznek kelt lába, majd ugyanebből a baráti körből legutóbb okiratok vesztek el a diszkóban. Kisújszálláson is megesnek ilyesféle lopások. Szerencsére az erőszakos elvétel ritkább.
{p}
- Mondana példát?
- Kunmadarasi általános iskolások között előfordult, hogy több, tizennégy év körüli gyerek mondvacsinált ürüggyel pénzt követelt gyengébb fizikumú társaitól - kezdi Terbócs József százados. Az egyik "erős fiú" például azt hazudta, hogy a gyengébbik srác kárt okozott neki, megkarcolta a kölcsön adott DVD-lemezt. Lekevert neki egy pofont, és meghatározott összeget követelt a megszeppent gyerektől, mondván, különben kapja a többi fülest. Ez önbíráskodás.
- Feltétlenül kell indok az ilyesmihez?
- Nem. Ugyanebben az osztályközösségben a gyengébb fölé tornyosult a társa, mondván, hogy látom, neked van pénzed, tudsz kérni otthonról. Hozzál kétezer-ötszáz forintot, máskülönben úgy jársz, mint a múltkor a barátod, akit megnyakaltunk. Ez tipikus zsarolás. A Nagykunságban a felnőtt társadalom körében ritkábban fordul elő zsarolás, mint egy-egy iskolában.
- Mi a helyzet a középiskolákban?
- Az egyik karcagi intézményben rászálltak felsőbb évfolyamos tanulók a kollégiumban lakó alsóbb évfolyamosokra: hol a karórája tetszett meg valamelyiknek, hol a hétvégén otthonról hozott elemózsia, hol a készpénze... Mindezt fenyegetéssel szedték el. Nagyon gyakori volt az úgynevezett lejmolás, tehát az erőszakos kéregetés, ez csapott át néha rablásba, néha pedig zsarolásba. Újabbnál újabb sarcot követeltek a megfélemlítettektől, vigyenek otthonról ruhát, karórát, egyéb értékeket.
- Vittek?
- Vittek, mert tartottak a megtorlástól. Egészen addig ment így, amíg egy kollégiumi nevelőtanár tudomására nem jutott a dolog. Ő aztán intézkedett. Bár fiatalkorúak voltak az elkövetők, éveket kaptak a bíróságon.
Rengeteg gyerek jár viszonylag távoli lakhelyéről kerékpárral iskolába. Sajnos a suliba megérkezve a legtöbb tanuló nem lakatolja le a sok esetben igen drága drótszamarát. Ennek az a következménye, hogy nagyon sok biciklit ellopnak. Pedig a pedagógusok kiteszik a figyelmeztetést a hirdetőtáblára, szólnak is a diákoknak: hiába.
{p}
- Nagyon jól meg kell gondolni az iskolai lopásokat - magyarázza Mihály László őrnagy. - Az is bűncselekmény, ha csak egy ötvenforintos radírt vagy egy százforintos füzetet tulajdonít el valaki. Ha osztálytárs a károsult, hiába tízezer forint alatti a szabálysértés, abban a pillanatban bűncselekményt követ el. Vannak kirívó esetek, ennek ellenére felelősséggel kijelentem, hogy az iskola nem tipikus jogsértési helyszín.
Mostanában a Kunságban élők arra a hírre kapták fel a fejüket, hogy az úgynevezett csattanó maszlag magjából ettek karcagi fiatalkorúak. Ez nem csupán a Kunság fővárosára jellemző, és Karcagon sem az első ilyen cselekmény. Most három fiatal az állatvásártérről gyűjtötte össze a növényt, heten fogyasztottak belőle. A társaság tudatlan tagjai bevették a maszlagot, ám annak a számára, aki rábeszélte őket a magok fogyasztására, nagyot csattant a maszlag: a bíróság előtt felel tettéért. Ő ugyanis már korábban fogyasztott ilyet, tisztában volt a csattanó maszlag élettani hatásával. Rosszul is érezte magát, amit azonban ő kábulatként fogott fel. Ennek a korosztálynak a tudatában ez a növény úgy jelenik meg, mint egy könnyen hozzáférhető kábítószer. Pedig csak nagyon kis mértékben produkálja a hallucinogén anyagokhoz hasonló tüneteket. Ha szeszes italt fogyasztanak mellé, az alkohol döbbenetesen felerősíti és rohamosan felgyorsítja azokat az élettani folyamatokat, amelyek az émelygéstől az önkívületi rosszullétig terjednek. Olyan gyors lehet a folyamat, hogy ha egyedül van a magkóstolgató, esetleg a telefonig sem tud elmenni, hogy segítséget kérjen. Orvosi szakvélemény támasztja alá, hogy a csattanó maszlag egykönnyen halált okozhat.
- A kunsági iskolákba bekerül kábítószer?
- Nehezen tudódik ki az ilyesmi - állapítja meg Ferenczi Gyula rendőr százados, a nyomozó alosztály vezetője. - Nyilván több drogos eset van, mint amiről tudunk. Mindazonáltal a kunsági városokban, községekben kisebb a gond, mint a Budapest környéki, dunántúli, esetleg a határ menti településeken. Időnként elképesztő dolgokat művelnek általános iskolás gyerekek az iskolán kívül is. Az egyik megyeszékhely buszmegállójában várakozó asszonyt egy kölyökcsapat lerohanta, ütötték, rúgták, elszedték az értékeit. Szegény nő nem úszta meg csonttörés nélkül. Pedig nem volt egyedül: többen nézték a szokatlan attakot, végül egy férfi mozdult az asszony védelmére, csak ezután szeleltek el a gyerekek.Egy másik eset: kunmadarasi tizenhat-tizenhét éves fiatalok rendszeresen jártak át Kunhegyesre: ott tanultak. Ugyanígy járt abba az iskolába egy fiú meg az édesapja, aki Kunhegyesen dolgozott. Heccelődtek, viccelődtek, beszóltak egymásnak, aztán már a csapaton kívüli utasokat is cikizték. A férfi a buszon ülő s a fiúbanda céltáblájává vált utasokat is megvédte, nem tűrte szó nélkül az emberek megalázását. Ez persze nem tetszett az agresszív ifjaknak. A két csoport között fokozatosan elmérgesedett a viszony, olyannyira, hogy megfenyegették egymást. A férfi a végén már felfegyverkezett, vastag végű botot hordott magánál, de ezt tette a másik csapat is. Odáig fajult a dolog, hogy Kunhegyesen összecsapás volt a buszmegállóban, előkerült a pillangókés és a többi eszköz is.
Szép kilátások.

Ezek is érdekelhetnek