Alku, pozíció

Miközben a fogyasztók már az új árakat vizsgálgatják a boltok polcain, a pult másik, képzeletbeli oldalán kemény csata dúl.

Hazai életBalázs Gusztáv2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Alku, pozíció


Az immár a hazai kereskedelem nagyobbik részét lebonyolító bevásárlóközpontok és a beszállítók jelentős része között évek óta amiatt feszült a viszony, hogy a nagy kereskedelmi láncok keményen ellenállnak mindenféle termelői áremelésnek, s különböző "pluszszolgáltatásokat" is elvárnak partnereiktől.
Ezek között meghatározó jelentőségű az úgynevezett polcpénz (azaz "engedmény", amit az eladó fizet, hogy egyáltalán a nagy forgalmú boltban lehessen az áruja). Nem kevés a marketing címén - igazából a beszállító nevét feltüntető tábláért - levont, s akár öt százalékot is elérő "árvisszatérítés" sem. Ezen túl a szerződések- nem ritkán szóbeli - megkötése előtt a beszállítónak illik némely speciális termékekre akciós árat is elfogadnia. A fizetési határidő pedig külön gond. Bár a törvény harminc napot szab meg a számlák rendezésére, létezik olyan cég is, amely csak fél év múlva küldi a pénzt. Ha nem tetszik, le is út, fel is út.
A helyzet változtatása jegyében tárgyalt december végén Németh Imre, az agrártárca vezetője és Szanyi Tibor, a gazdasági tárca politikai államtitkára tíz nagykereskedelmi lánc képviselőivel. Igazi egyezség nem született, bár abban egyetértés alakult ki, hogy az úgynevezett feketebeszállítást minden eszközzel meg kell akadályozni. A miniszter szeretné elérni, hogy a szállítók és az üzletek közötti elszámolásban legyen kiszámítható: az átadott terméket polcpénzzel, marketinggel meg egyebekkel együtt mennyiért is vette meg a kereskedő.
Ezzel kapcsolatban az egyik bevásárlóközpont magas beosztású tisztségviselője annyit jegyzett meg lapunknak, hogy ők elsősorban a vásárlók szempontjait tartják szem előtt.
S hogy a beszállítók morognak a nyomott árak meg a plusztételek miatt? A partnerekkel kötött egyezség minden részletét szerződés szabályozza, egyebek mellett a "kölcsönösen vállalt kiegészítő költségeket" is. A miniszter, illetve az államtitkár kezdeményezését a szakember jó szándékúnak tartja ugyan, de szerinte "a piacgazdaságban a partnerek saját akaratukból bármely olyan megállapodást aláírhatnak, amely jogszabályba nem ütközik".

Ezek is érdekelhetnek