Tanyák angyalai

Néhány hete, még decemberben adták át az oklevelet annak az ötven tanyafelelősnek, akik a homokháti kistérség területén látnak el szolgálatot. Másfél éven át - merthogy a programhoz igényelt pályázati pénzből addig futja.

Hazai életTanács Gábor2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Tanyák angyalai


A tanyasi hálózat célja kettős: munkalehetőséget ad és segítséget nyújt a külterületi lakosságnak. A dél-alföldi tanyavilág ellátása az utóbbi időben súlyos gondokat okozott. Több száz kilométernyi dűlőút, hatalmas terület, hiányos víz-, villany-, telefonellátás, idősödő vagy szociálisan leszakadó lakosság. Mórahalom népességének például negyven százaléka él külterületen. A tanyagondnoki rendszer úgy-ahogy megbirkózik a feladatokkal, de kevés az ember és kevés a jármű.
A tanyafelelőst és a tanyagondnokot nem szabad összekeverni. Előbbiek többszörös előszűrőkön kiválasztott, nyolcvanórás képzésen részt vett tartós munkanélküliek, akik a tanyagondnokok előőrsei lehetnek. Vagyis felderítik a terepet, napi kapcsolatba kerülnek a külterületek összes lakójával. Ha bajt észlelnek, értesítik róla a tanyagondnokot, aki intézkedik. A homokháti kistérségben abban reménykednek, hogy a területen dolgozó tizenhét tanyagondnok mellé felvett ötven személy olyan minőségi javulást hoz a külterületek ellátásában, hogy nagy részüket a községek véglegesíteni fogják. A tanyagondnokok ugyanis ma közalkalmazottak, míg a tanyafelelősök a pályázati pénzből élnek.
{p}
Bakosné Hajbel Katalin huszonhat éves, végzettségére nézve vendéglátós üzletvezető és kozmetikus. Őt például Pusztamérgesen azonnal a mély vízbe dobták, gyakorlatilag megosztják a munkát a tanyagondnokokkal. Fát hordanak, ebédet visznek, meszelnek, ha kell. Minden üggyel törődniük kell: a komolyabb eset volt, amikor egy néni házához érkezve észrevették, hogy leomlott a kémény. Ilyenkor aztán mindent hirtelen meg kell szervezni, felhívni a rokonokat, a hivatalt, kőművest keríteni, de - szemerkélő esőben - gyorsan menteni is, ami menthető. Katalin állítja, szereti ezt a munkát, de őszerinte ez a rendszer megszűnik, mihelyt elfogy a pályázati pénz.
- Nem könnyű megnyerni az emberek bizalmát - mondja -, mégis két hónap után már a dűlőútra szaladnak ki az emberek, hogy menjünk be velük beszélgetni egy kicsit.
Egy volt tanárnő, aki szintén most jutott oklevélhez, nem szeretné a nevét adni nyilatkozatához. Náluk nem ilyen jó a helyzet, hiszen a tanyagondnokok eleve többen voltak, és most úgy érzik, az ő állásukra fáj az újonnan érkezettek foga, ezért aztán a tanyafelelősök nem a terepet mérik fel, nem önállóan dolgoznak, hanem kettesével, mintegy gyakornokként kísérgetik a tanyagondnokokat. A középkorú hölgy azt mondja: ennek így nem sok értelme van, de ha az ötven robogót megkapják, már önállóan dolgozhatnak, és nem kell a tanyagondnoki autóban feleslegesen zötykölődniük. A volt pedagógust is aggasztja, hogy csak másfél évre tervezhetnek.
- A mi területünk a határ mellett fekszik - meséli arra a kérdésre, hogy melyik volt a legérdekesebb probléma, amelyet meg kellett oldania. - Ott gyakran jönnek át afgánok, irakiak, arabok a zöldhatáron. Egyszer felhív egy ismerősöm, hogy egy afgán család van a konyhájában, mit csináljon velük? Adjál nekik valami nyersanyagot, és kérd meg őket, hogy főzzenek ebédet. Tök jó a konyhájuk, tanácsoltam.

Ezek is érdekelhetnek