Csaltak a szén-monoxiddal

Csalók voltak, vannak, lesznek. Újabban a szén-monoxiddal kapcsolatos félelmeket lovagolták meg ügyeskedők. Ténykedésük kézenfekvőnek tűnik, mivel a fűtési szezonban úgyszólván hetente hallani szén-monoxid-mérgezés okozta tragédiákról.

Hazai életBalogh Mária2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Csaltak a szén-monoxiddal

Ezt használják ki azok az ismeretlenségből felbukkanó cégek, amelyek jól öltözött, megnyerő modorú fiatalembereket foglalkoztatnak. A házalók a náluk lévő egyszerű szerkezettel pillanatok alatt elvégzik a mérési munkát, majd mosolyogva bezsebelik a nyolcszáz-ezerhatszáz forint közötti summát. Attól függően, kitől mennyit tudnak kicsalni. A pénz átvételekor számlát rendszerint nem adnak. A kóklerek ténykedéséről az utóbbi hónapokban már többen tettek bejelentést a hajdú-bihari rendőrségen, tudtuk meg a főkapitányság szóvivőjétől. Berettyóújfaluban például a gyanakvó lakók leplezték le a csalók egyikét, s vitték a rendőrségre. A lakások szén-monoxid-szintjének álellenőrei feltűntek Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Zala megyében is.
A fűtéstechnikai-kéményseprési tevékenységgel foglalkozó Fütesz Kft. hírül adta, az a műszer, amivel a hozzá nem értők a veszélyes gáz koncentrációját mérik, csupán a gázszivárgás jelzésére alkalmas. A valódi szakemberek azonban nem csak a szén-monoxid sűrűségéről adnak pontos tájékoztatást, hanem az égéstermék maradéktalan távozását is képesek megállapítani. Az országban hivatalosan működő fűtéstechnikai cégek dolgozói egyébként mindenkor hivatalos okmánnyal igazolják magukat, s többnyire a lakosok megrendelésére végeznek ellenőrző méréseket. A debreceni rendőrkapitányság már nyomozást rendelt el üzletszerűen elkövetett csalás vétség gyanúja miatt.
A rendőrség munkatársai arra hívják fel a lakosok figyelmét, hogy akihez gyanús személyek csengetnek be, azt azonnal jelentsék a 107-es vagy a 112-es ingyenes segélyszámon. Azok is, akiket vélhetően megkárosítottak a csalók.

Ezek is érdekelhetnek