Van egy történetünk

Vérfürdő Horgoson

Hazai életUjlaki Ágnes2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Van egy történetünk

Két hete tartja rémületben a Vajdaságot a horgosi magyar család lemészárlása. A magyarellenes indítékot szerencsére nagyon hamar ki lehetett zárni, s mára már sok körülményre fény derült. Magyarázat azonban - lapzártakor - még nincs, az okokat egyelőre találgatják. A tények: egy hattagú magyar családot - a házaspárt, két gyermeküket, valamint a nagyszülőket - szabályosan kivégeztek, az elkövetés profi módjából és a lövedékekből ítélve szerb bérgyilkosok. Legalább két tettes követte el a bűntényt. Az egyik behatoló a nagyszülők alsó házában ölt késsel, a másik egy-egy pisztolylövéssel oltotta ki a fiatal házaspár és az általános iskolás kisfiú és kislány életét. A nagymama volt az egyetlen, aki valamennyire védekezni tudott, a körme alatt talált szőrmaradványok arra mutatnak, hogy meg tudta karmolni támadóját. Őt dulakodás közben kaszabolta össze gyilkosa. A többiek azonban azonnal meghaltak, mivel a rajtaütés váratlan volt, az asszony gyanútlanul nyitott ajtót.
Az esetet bonyolítja, hogy a házaspárnak és gyermekeiknek magyar állampolgárságuk is van, Szegeden lakást tartottak fenn, rendszeresen jártak át Magyarországra, ahol üzleti érdekeltségeik voltak. Ezért a szerb és a magyar rendőrség együttműködik a nyomozásban. A példátlan mészárlásnak Szerbiában is nagy visszhangja támadt, ezért a legfelsőbb szintről irányítják az ottani rendőrök munkáját: a nyomozást Jovan Prijics különleges ügyész, a szervezett bűnözés elleni főosztály vezetője személyesen vezeti, s vele dolgozik a Magda Marinko-ügy egykori szerbiai vizsgálóbírája is.
A jelek maffiabosszúra utalnak, ami a feltételezések szerint magyar megrendelésre történt. A célpont minden bizonnyal a negyvenéves apa, Szalma Nándor volt. A háborús behívó elől Magyarországra menekült férfi és felesége a kilencvenes évek óta kettős állampolgár volt, így itt született gyermekeik is azok lettek. A férfi ellen évekkel ezelőtt eljárás folyt alkoholcsempészet miatt. Belekeveredett az 1997-ben Szegeden felrobbantott Mercedes körüli ügybe is. Bár akkoriban nem találtak bizonyítékot rá, hogy alvilági kapcsolatai vannak, most mégis újra felmerült ennek a lehetősége, elsősorban a leszámolás jellegű ölés miatt. Figyelmet érdemel továbbá, hogy Szalma Nándor magyarországi üzletei mások nevén futnak, s a család hirtelen meggazdagodása is szemet szúrt.
Időközben felmerültek más esetleges indítékok is. Állítólag sok készpénzt és ékszert tartottak otthon, s ilyesmi nem került elő. Híreszteléseket hallani a nagypapa montenegrói gyanús ismeretségeiről is. Mindez azonban egyelőre csak találgatás. A nyomozás hatalmas erővel folyik, és a szerb különleges ügyész szerint közeli eredménnyel kecsegtet.