A vértanú okuláréja

- Gyerekkoromtól fogva mindig családi ünnep is volt számomra március idusa - emlékszik vissza Bitskey István, a Debreceni Egyetem régi magyar irodalom tanszékének vezetője. Az egri származású irodalmár anyai ágon Knézich Károly honvédtábornok ükunokája.

Hazai életCsászár Jenő2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
A vértanú okuláréja

- Ükapámat a szerelem bírta rá, hogy letelepedjen Egerben, itt ismerte meg ugyanis a jövendőbelijét. Két leányuk született később, az egyikük, Irén az én dédanyám - meséli Bitskey tanár úr, aki mindig is lelkesítőnek tartotta, hogy ilyen őssel dicsekedhet.
A családi legendák szerint Knézich Károly felesége szívrohamot kapott, és belehalt a bánatba, miután meghallotta negyvenegy esztendős férje kivégzésének hírét. Az aradi hőst, akit negyedikként akasztottak fel, máig tisztelet övezi leszármazottai körében, a vértanúk halálának napja gyászünnep számukra.
- Az egri minaret közelében állt az úgynevezett sasos ház, ahol valaha Knézich Károly élt. Én még jártam ott gyermekként - idézi fel a múltat Bitskey István. Legnagyobb sajnálatára azonban alig akad néhány tárgy, amely a honvéd tábornokra emlékeztetné őket. Fennmaradt ugyan Knézich kardja, egy róla készült korabeli festmény, valamint az imakönyve, ám ezeket egyelőre szem elől vesztették, a honvéd tábornok egyik unokája ugyanis egy idegenre hagyta őket. Az egri Dobó István Vármúzeum néhány éve felajánlotta, hogy megvásárolja az ereklyéket, ám jelenleg nem tudni, hol lappanghatnak. Egyetlen becses tárgy maradt mégis az ükapától: Knézich Károly szemüvege. Bitskey István nagylelkűen lemondott az okuláréról, a Hadtörténeti Múzeumnak ajándékozta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek