Béreltérítés Bárándon

A bárándi pszichiátriai intézet nagy valószínűséggel éveken át úgy foglalkoztatta a gondozottakat, hogy bérüknek csak egy részét kapták meg. A fennmaradó forintok az otthon dolgozói által létrehozott alapítvány számlájára vándoroltak.

Hazai életBalogh Mária2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Béreltérítés Bárándon

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a gyámhivatal jelzésére kezdte el a vizsgálódást a pszichiátriai otthonban, ahol 1998 óta végezhetnek munkát a bentlakók. A kétszáz gondozott közül az utóbbi időben húsz-hatvan fő dolgozott a Fővárosi Kézműipari Rt. kábelnyúzó üzemében. A foglalkoztató cég az ápoltak munkabérét az intézet számlájára havonta egy összegben utalta, és a summa bizonyos hányada a már említett alapítvány kasszájába került. Az eddigi ismeretek szerint a pénzt az otthon lakóinak szabadidős tevékenységére fordították.
A visszásság felfedezését követően a megyei közgyűlés elnöke, Juhászné Lévai Katalin vizsgálatot kezdeményezett a bárándi pszichiátriai intézetben. Ezzel egy időben a munkaügyi miniszterhez fordult annak kiderítésére, hogy a megváltozott munkaképességű embereket alkalmazó részvénytársaság jogszerűen és szakszerűen dolgoztatta-e az otthon lakóit. Ráadásul úgy, hogy az ápoltak gondnokai állítólag nem is tudtak a különös munkavégzésről. Az eddigi ismeretek szerint a gondozottak munkavállalásáról szóló szerződést egyetlen gyám sem írta alá. Ezért az ő felelősségüket is vizsgálja a gyámhivatal. A megyei közgyűlés elnöke arra is választ szeretne kapni, hogy a szóban forgó cég a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatására felvett összegeket jogszerűen használta-e fel. A helyszíni szemle során egyébként az is kiderült, hogy a bárándi otthonban olyan pincehelyiségben működtette üzemét a fővárosi társaság, ahol ugyanabban az időben legfeljebb tíz ember dolgozhatott volna. Vagyis semmiképpen sem hatvan, de még csak húsz sem. A kábelnyúzó helyiséget egyébként havi húszezer forintért bérelte a cég.
A nem mindennapi eset kapcsán a megyei önkormányzat 12 intézményében külső szakértők bevonásával célvizsgálatot rendelt el, amely kiterjed a vagyonkezelésre és a civil szférával való kapcsolattartásra is. Az intézet egyik vezető beosztású dolgozója ellen fegyelmi eljárást kezdeményeztek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek