Csatorna uniós pénzen

Veszprém megye hét települését érinti az a csaknem nyolcmilliárd forintos szennyvíz-elvezetési és -kezelési beruházás, amelynek támogatási szerződését a napokban írták alá. A projekt a Veszprém és Zirc térségi agglomerációk, valamint Hegyesd, Monostorapáti, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend csatornázási gondjait oldja meg.

Hazai életPintér Csilla2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
Csatorna uniós pénzen

A terv megvalósulására alakult önkormányzati társulás elnöke, Mazák György, a veszprémi önkormányzat tanácsnoka elmondta, hogy az Európai Unió kohéziós alapjától, valamint a magyar kormánytól kapott támogatással, illetőleg az érintett települések önrészével Veszprémben befejeződik a csatornázás, és megvalósul a szennyvíztisztító korszerűsítésének negyedik üteme. Zirc-Kardosréten szintén csatornát építenek, Hegyesden szennyvíztisztító készül, illetve kialakítják a csatornarendszert, akárcsak a négy környékbeli településen.
A legfőbb cél a keletkező szennyvíz távol tartása a Balatontól, és a karsztvíztől. A csatornázási projekt a nyílt karsztos területen fekvő veszprémi agglomerációban 67,5 ezer, Zirc vonzáskörzetében hét és fél ezer, a Hegyesd környéki falvakban csaknem háromezer embert érint. Utóbbi települések jelenleg csatornázatlanok, és a szennyvíz sok helyen leszivárog a karsztvízbe vagy az Eger-patakon keresztül a Balatonba jut.
A munka még 2000-ben megkezdődött, a következő években a szakmai programot egyeztették, majd az Európai Unió akkori ISPA-programjához kapcsolódó pályázati tervet a szakminisztériumhoz továbbították. Brüsszelbe már kohéziós pályázatként jutott el 2004-ben a kész munka, amelyet nemrégiben kedvezően bíráltak el, tehát zöld utat kapott a program. A csatornázási munkálatok várhatóan 2006. május 1-jén kezdődnek meg, befejezésüket 2008. június 30-ra tervezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek