Gyanúsan gyógyuló rokkantak

Három év alatt felére csökkent Borsodban az új rokkantnyugdíjasok száma. Örvendetes hír. Csakhogy a javulás hátterében rendőrségi eljárás is állhat, ami miatt két éve öt orvost mentett fel az Országos Orvosszakértői Intézet miskolci igazgatósága.

Hazai életKovács István2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Gyanúsan gyógyuló rokkantak

Hosszú évtizedeken át a magyar nehézipar központjának számított Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ám a bányászat, a vaskohászat komoly egészségkárosítást okozott. Aztán bezárták az üzemeket és sok ezer ember nem látott kiutat sorsának megoldására. Kiskaput kerestek, szociális problémájukat igyekeztek összemosni - sok esetben jogosan - egészségügyi gondjaikkal. Ehhez partner volt néhány orvos is.
Nem volt ebben semmi újkeletű, évtizedeken át közszájon forgott a nyugdíjaztatásnál közbenjáró egészségügyi szakemberek neve. A tarifák sem számítottak titoknak, két-három évvel ezelőtt 180-220 ezer forintot ért a három évre szóló 67 százalékos rokkantnyugdíj. Aztán 2003-ban a rendőrség is tudomást szerzett a folyamatról, majd öt miskolci orvost eljárás alá vontak.
Attól a naptól kezdve megváltozott minden. Néhány érintett azt mondja, hogy tolókocsis állapot vagy félig kiállított halotti bizonyítvány nélkül ma már nem érdemes a 67 százalékos rokkantságban reménykedni.
A folyamattal kapcsolatos kérdéseinkre választ az Országos Orvos Szakértői Intézet (OOSZI) igazgatási és jogi főigazgató-helyettesétől, Nagyidainé dr. Rasztovics Anikótól kaptunk.
- Igaz-e, hogy az ominózus eljárás óta Borsodra jobban odafigyelnek?
- Szó sincs arról, hogy a szakmai szabályok által előírtaknál szigorúbban ítélnénk meg a munkaképesség-változást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei betegeknél. Ahogy azt sem, hogy a soros felülvizsgálatokon a rendőrségi eljárásban érintett szakértők szakvéleményét kritikus módon áttekintjük.
- Az utóbbi három év statisztikája milyen számokat mutat?
- Nyilvántartásunk szerint a megyében az új rokkantak száma 2002-ben 4587 fő volt, ebből 3949-en kapták meg a 67 százalékos rokkantság elismerését. 2003-ban 2908 főből 2393-an, míg 2004-ben 2258-ból 1682-en voltak jogosultak erre. A 2004-es esedékes felülvizsgálaton közülük 99-en nem érték el az 50 százalékos munkaképesség-csökkenést sem, 1248 esetben pedig 50 százalékos munkaképesség-csökkenést állapítottak meg.
- Más megyékben is ezek az arányok?
- Nem lehet pontosan, számszerűen összehasonlítani a megyéket, mert eltérő az életkori összetétel, az egészségi állapot, az iskolai végzettség, az ipari fejlettség stb. De tény: akad több megye, amely a korábbi borsodi adatokhoz képest messze jobb képet mutat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek