Négyezren Szlovákiából

Győr-Moson-Sopron megyében 5,8 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta. Részint az idénymunkák hiánya miatt alakult így, részint mert a munkáltatók több szlovákiai dolgozót foglalkoztatnak.

Hazai életTóth Gyula2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
Négyezren Szlovákiából

Míg tavaly januárban 4,8 százaléknyi állástalant tartottak nyilván Győr-Moson-Sopron megyében, ez év első hónapjában már 5,8 százalék az arányszámuk. A rossz fejlemény okáról a megyei munkaügyi központ igazgatójának, Rimányiné Somogyi Szilviának az a véleménye, hogy a változás részben a szezonmunkákból adódik. Vannak szakmák, amelyekben a hidegebb hónapokban nincs munkalehetőség. Emellett körülbelül négyezerre nőtt a szlovákiai munkavállalók száma. Korábban is foglalkoztattak ottaniakat azok a cégek, melyeknél a megrendelések hullámzása jellemző, s ennek függvényében változik a munkaerőigényük. Ugyanakkor az uniós csatlakozás lehetővé teszi a szlovákiai munkaerő-kölcsönző vállalkozások számára a toborzást magyarországi foglalkoztatásra. Ösztönző, hogy nálunk 57 ezer forint a minimálbér, Szlovákiában csupán negyvenezer forint körülinek megfelelő összeg.
- A pályakezdők között is növekszik a munkanélküliség a sorkatonai szolgálat eltörlése miatt. Megjelentek továbbá azok a magyar ügyfelek - folytatta az okok keresését a munkaügyi vezető -, akik eddig uniós országban dolgoztak, de ez a munkájuk megszűnt, s most itt regisztráltatják magukat.
Úgy tűnik, Nyugat-Magyarországon az elmúlt időszakban hiába nőtt jelentősen a betelepülő vállalkozások száma, mégsem javul a foglalkoztatás. Legalábbis a statisztikák szerint.
- A fejlődő térségek mellett vannak települések, mint Kapuvár és Beled környéke, ahol munkahelyek szűntek meg. Ezeknél a létszámleépítéseknél elsőnek ott vagyunk, megpróbáljuk az embereket előbb elhelyezni, mint hogy munkanélkülivé válnának - jelentette ki Rimányiné Somogyi Szilvia.
A kapuvári kirendeltség körzetében 1214 regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván, tavaly januárban a létszámuk 1322 volt.
- Hátrányos helyzetű ügyfeleinknek komplex programokat indítottunk - részletezte a Szabad Földnek a  a megyei munkaügyi központ igazgatója. - Ezek közül megemlíteném az Új esély helyi foglalkoztatási programot. Kiemelt feladatnak tekintettük a roma munkanélküliek megkeresését, a Kapuvári Cigány Kisebbségi Önkormányzattal kialakított jó kapcsolatunkra alapozva. A programba bekapcsolódók számára betanított varrónői, kőműves, ács, személy- és vagyonőr szakmákban indítottunk tanfolyamokat - sorolta a megoldás érdekében tett lépéseket az igazgató, s végül hozzátette: a növekvő munkanélküliség ellenére a piacképes szakmákban egyre nehezebb beiskolázni a munkanélkülieket és bizonytalan helyzetben lévőket, a vasipari és építőipari szakmák iránt például nincsen érdeklődés, pedig bizonyos térségekben biztos megélhetést nyújthatnának. Például a szerszámkészítő megyei hiányszakma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek