Energiatakarékos házak

Környezetbarát csodabérház-sor egy park kellős közepén: a sárga, téglafalú, acélszerkezetű tetővel fedett, egy- és kétszintes épületek energiazónákra felosztott lakóterei üvegezett, közös helyiségből közelíthetők meg. És napelem mindenütt, mivel a meleg víz előállítását erre alapozta a tervező.

Hazai életPintér Csilla2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Energiatakarékos házak

A fűtésre 43, a meleg vízre 30, a háztartási berendezések működtetésére 25 százalékkal kevesebb energiát használnak a lakók a hagyományos házakban élőkhöz képest. Mindezt a szerkezetek és vezetékek extra hőszigetelésének, a termoüvegezésnek, a hővisszaforgató szellőzőrendszernek, illetve a víztakarékos berendezéseknek köszönhetik. Aki ilyen otthonra vágyik, érdemes tudnia, hogy a házsor Dániában épült, bő egy évtizede.
Csüggedésre azonban nincs okunk,  esélyünk van arra, hogy belátható időn belül nálunk is tömegével épülnek hasonlóan energiatakarékos házak. Építészeink legalábbis nem tétlenkednek - derült ki a Magyar Tudományos Akadémia építészettudományi bizottsága, illetve a globális klímaváltozás hazai hatásaival és az azokra adandó válaszokkal foglalkozó kutatási projekt, a Vahava tudományos tanácsa által szervezett minapi konferencián. A mérnökök tisztában vannak felelősségükkel, mivel terveik alapján valósul meg és működik épített környezetünk, ami egyáltalán nem mellékes a jövőnk szempontjából.
Épületek, utak, vasutak, hidak, közművek létrehozásához, működtetéséhez hatalmas mennyiségű energiára, nyersanyagra és vízre van szükség, ám mindháromból kimerülőben vannak a Föld készletei. Az építési szektor szükségleteit (építkezés, üzemeltetés, bontás) fedezi a felhasznált energia negyven százaléka napjainkban, és a káros üvegházhatás csaknem negyven százalékáért is ez az ágazat a felelős. Mivel az ország éves energiafelhasználásának több mint negyedét fordítjuk lakóterünk üzemeltetésére, a kutatók érthetően törekednek az épületek fogyasztásának erőteljes csökkentésére és a megújuló energiaforrások (nap-, szél-, geotermikus energia, biomassza fűtőanyagok stb.) hasznosítására. Az energiatudatos tervezéskor alap a jó tájolás, a jó hőszigetelő térhatároló szerkezetek, nyílászárók és korszerű tömítések használata. A tervek szerint előtérbe kerülnek olyan, újfajta homlokzati elemek is, amelyek alkalmazásával akár 25 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás. Mindennek a megvalósulásáig azonban még sok víz folyik le a Dunán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek