Mégis villog a viharjelző

Idén április elején indították be a balatoni viharjelzést, és a korábban megszokottnál egy hónappal tovább, október végéig üzemeltetik majd.

Hazai életTóth Tímea2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Mégis villog a viharjelző

Hirtelen támadt balatoni viharok miatt több horgásztragédia, baleset is történt az elmúlt években olyankor, amikor már nem villogtak a viharjelző lámpák a tó partjainál. Tavaly próbaként november végéig üzemelt a korábban csak a nyári idényben használt rendszer. Ki is derült, hogy az őszi időszakban az átlagosnál sokkal többször kellett jelezni vihar, illetve erős szél közeledtét, ami alkalmatlanná tette a Balatont a vízi sportokra, csónakból horgászásra. A biztonság fokozása érdekében döntöttek úgy a Belügyminisztérium illetékesei, hogy idén öt helyett már hét hónapon át működtetik a viharjelző rendszert. Ennek költségeit részben a tárca, részben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) állja.
Miközben a vízi biztonság fokozása a cél, tavaly év végén az OMSZ-nél takarékossági okokból elrendelték, hogy telepítsék Siófokról Budapestre a balatoni viharjelzés irányítását. A műszakilag kivitelezhető lépés szakmailag kifogásolható volt, hiszen késlekedést okozhatott volna a helyi meteorológiai események pontos jelzésében. Ennek ellenére ez év elején, több balatoni szervezet, önkormányzat, politikus tiltakozása közepette, elkezdődött a siófoki obszervatórium leépítése. Felmondtak az állomást vezető és az ott 35 éve dolgozó szakembernek, Bartha Imrének, több kollégájának pedig az áthelyezéséről döntöttek. Később az illetékes környezetvédelmi minisztérium vezércserét hajtott végre a szervezet élén. Az OMSZ vezetésével Antal Emánuel miniszteri biztost bízták meg, aki első intézkedései egyikeként visszaállította a siófoki obszervatórium régi státusát és vezetőjének munkaviszonyát. Mint megtudtuk, az új tervek már nem az állomás áthelyezéséről, hanem a balatoni viharjelzés további kiterjesztéséről szólnak.
Amikor működik a viharjelzés, a csónakról horgászni vágyóknak már nincs a saját belátásukra bízva, mikor indulnak bevetésre: első fokú viharjelzés idején a parttól csak ötszáz méternyire távolodhatnak el, másodfokú viharjelzés esetén pedig tilos csónakkal a vízen tartózkodni. Horváth László, a balatoni vízi rendészet kapitányhelyettese elmondta, az elmúlt napokban többször jeleztek a sűrűn villogó lámpák viharos erejű szelet a tavon, főként hajnalonta. Az ilyenkor kimerészkedő szabálysértő csónakosok bírságra számíthatnak, amelynek mértéke általában tízezer forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek