Országjáráson a Szabad Föld

E hónap végén szeretnénk felújítani egy hagyományt. Többen kérték Önök közül, s mi ennek a kérésnek szívesen teszünk eleget.

Hazai életDulai Sándor2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Országjáráson a Szabad Föld

Ezerkilencszázkilencvenhat kora őszén indult a Szabad Föld Országjárás sorozata, s 2000 tavaszáig tartott. Az ország egy-egy sajátos arculatú vidékére látogattunk el, s hosszabb időt töltöttünk el ott, hogy jobban megismerhessük lakóinak helyzetét. Szatmártól az Őrségig, a Rábaköztől a Viharsarokig sokfelé megfordultunk. Bebarangoltuk a tájat, elidőztünk településein, családi körben és falvak, kisvárosok fórumain ismerkedtünk olvasóink gondjaival. Rendezvényeinken, melyeket kiállítások, vetélkedők, gyerekeknek és felnőtteknek szóló foglalkozások, tanácsadások színesítettek, bemutatkoztak a helyi közösségek, művészeti csoportok is.  Lapunkban azután összeállítást készítettünk a térségről, ahol jártunk, elemezve az ott élők törekvéseit és problémáit, lehetőségeit.
Ötesztendei szünet után elsőként most Bács-Kiskun megyébe készülünk. A megye vezetői olyan örömmel fogadtak bennünket, hogy a terveink szerinti egyetlen nagy rendezvény helyett végül öt szakmai fórumban állapodtunk meg. Április utolsó hetében várnak minket Bács-Kiskunban, s mi várjuk fórumainkra olvasóinkat. Miről fogunk beszélgetni? Huszonötödikén, Kecskeméten, a Megyeházán (Deák Ferenc tér 3.) az élelmiszer-feldolgozásról és az élelmiszer-biztonságról. Huszonhatodikán, Baján, a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság konferenciatermében (a Szeremle felé vezető úton, a Deák Ferenc-zsilipnél) az erdő- és vadgazdálkodásról, a halászatról. Huszonhetedikén, Solton, a Teleki-kastélyban (Kali-major 1.) a térségi fejlesztésről, felzárkóztatásról, turisztikáról. Huszonnyolcadikán, Kerekegyházán, Pongrácz-majorban (Kunpuszta 76.) a homokhátsági tanyák jelenéről és jövőjéről. Huszonkilencedikén, Kecelen, a Városi Sportcsarnokban a szőlő- és borgazdaság helyzetéről és esélyeiről, valamint a megye európai uniós lehetőségeiről. Ez utóbbi lesz a Bács-Kiskun megyei Szabad Föld-hét főrendezvénye, amelyhez lapunk családi délutánja kapcsolódik szórakoztató és szolgáltató programokkal. Lesz kézműves-foglalkozás, rajzverseny, ügyességi labdajáték és szellemi vetélkedő, egészségközpontunkban vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszint-mérés, szemvizsgálat és egészség-megőrzési, életviteli tanácsadás, vendégeink felvilágosítást kaphatnak nyugdíj- és egészségbiztosítási kérdésekben, kedvezménnyel vásárolhatják a Szabad Föld Könyvtár köteteit s fizethetnek elő lapunkra.
Fórumainkat, melyek után mindannyiszor kötetlen beszélgetésekre is mód nyílik, a térség gondjait jól ismerő, neves szakemberek előadásai vezetik be. Keceli rendezvényünk egyik előadója Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz, Soltra Kolber Istvánt, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli minisztert várjuk. Kecskeméti és kerekegyházi fórumunk 17 órakor, bajai, solti és keceli rendezvényünk 16 órakor kezdődik.
Bács-Kiskun megyei hetünk persze nem csak ezekből az eszmecserékből áll. Régi hagyományainkhoz híven járni fogjuk a megyét, városaitól a távoli tanyákig. Arról, amit hallottunk és láttunk, beszámolunk május 6-i számunkban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek