Rinocérosz Nyíregyházán

Csaknem háromszázezer látogatójával az ország második legnépszerűbb állatkertje lett tavaly a nyíregyházi. A Sóstói-erdőben lévő, ideális körülményekkel rendelkező állatkert az elmúlt tíz évben páratlan fejlődésen ment át.

Hazai életBalogh Géza2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Rinocérosz Nyíregyházán

Kezdetben pár farkason, majmon, ragadozó madáron és egy nyomorúságos körülmények között tartott medvepáron kívül jóformán nem is dicsekedhettek semmivel. Most viszont a fehér tigristől a jegesmedvéken át a zsiráfokig sok-sok, állatkerti tartásra fölöttébb kényes állatfaj él itt. A napokban például egy szélesszájú afrikai orrszarvú érkezett a Nyírségbe, ami igazi szenzáció, hiszen a rinocérosz minden állatkert életében mérföldkő, mivel felettébb nehéz hozzájutni, a tartása pedig magas fokú szakmai tudás meglétét feltételezi. Jellemző, hogy a ma már európai hírű nyíregyházi állatkert is csak fél évtizedes várakozás után tudott szert tenni rá, egy helyi vállalkozó anyagi segítsége révén. A hároméves hím orrszarvú remélhetőleg nem fog sokáig egyedül szomorkodni, hamarosan társakat kap majd két nőstény rinocérosz személyében. Jövőre az európai fajmentési akció keretében egy ázsiai páncélos orrszarvú is érkezik Szabolcsba.
És az orrszarvúakkal nem áll meg az élet: a nyírségiek azt szeretnék, ha két éven belül a nyíregyházi lenne az ország első számú állatkertje. Ennek megfelelően bővítik a parkot, jelenleg például az elefántház alapjai körvonalazódnak. Ha minden jól sikerül, jövő tavasszal már annak is lakói lesznek. A barnamedvéknek, a szibériai tigriseknek addig sem kell várniuk. A medvék már az idén május elsején birtokba vehetik a csaknem kéthektáros birodalmukat, a tigrisek is új medencét s a korábbinál jóval nagyobb kifutót kapnak. Ősszel tapírház kialakításához kezdenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek