Végzetes tévedések

Meghal egy kismama, kar nélkül születik egy gyermek. Az országban 300 orvosi műhibaperben a kórházakat egymilliárd forintnál is több kártérítésre perlik az igazságot követelő hozzátartozók.

Hazai életCsászár Jenő2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Végzetes tévedések

Bár háromszor is ultrahangos vizsgálaton esett át, az orvosok mégsem vették észre, hogy a 26 éves ádándi K. Beatrix magzata nem a méhében, hanem a hasüregében fejlődik. A fiatalasszony terhessége 23. hetében, e hónap elején elhunyt. A csak kivételesen ritkán bekövetkező tragédia ügyében megindult vizsgálat megállapította: a magzat fejlődésével egyre nehezebben látható a méhfal. Azt, hogy hol helyezkedik el a magzat, leginkább a tizedik hét környékén lehet megállapítani. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja, hogy terheli-e felelősség az orvosokat.
Magyarországon tizenöt éve 29 orvosi műhibapert indítottak, ma háromszáz körüli a számuk. Tömegével van meg sem indított eljárás, több kórház peren kívül egyezkedik az érintettekkel, mint ahogy erről riportunk egyik alanya is beszámol. A perekben szereplő kártérítési igények együttes értéke eléri az egymilliárd forintot. Egy évtizede egy-egy beteg, hozzátartozó átlagosan ötvenezer forintot követelt orvosoktól, kórházaktól, tavaly már négy-négy és fél milliót. Felboríthatja egy kórház költségvetését, ha néhány tízmillió forintos kártérítésre kötelezi a bíróság. Bár évek óta kötelező a kórházaknak ilyen célból biztosítást kötniük, tucatnyi hazai kórháznak semmiféle felelősségbiztosítása nincsen, formailag tehát nem is működhetnének. A többi ugyan rendelkezik biztosítással, ám az esetről esetre csak ötmillió forintig nyújt fedezetet. Az utóbbi években a biztosítási díjak a sokszorosukra emelkedtek. Egyetlen kivétellel mégis az összes biztosítótársaság kihátrált az egészségügyből.
{p}
Ha az orvos nagyot hibázik

- Anyu, rettenetesen fáj a torkom! - így panaszkodott Renáta, s néhány percre ledőlt. Kelt is fel hamarosan, péntek délután volt, s a szőke, kékszemű lány ilyenkor mindig elébe ment a hazatérő vőlegényének. Egy kis lakásban éltek a közelben, egy héttel későbbre tűzték ki az esküvőt. A huszonnyolc éves Renáta gyermeket várt, a negyedik hónapban volt. Takács Renáta 2001. szeptember 22-én reggel került be a salgótarjáni Szent Lázár Kórházba, mivel előző éjjel magasra szökött a láza. Szombat délelőtt infúziót kapott, majd az orvos úgy rendelkezett, hogy hazamehet, s hétfőn jelentkezzen a körzetben. Az állapotos nő öltözködni kezdett, s hazaindult, noha ekkor már a hányás és a hasmenés is kínozta. Még aznap délután annyira rosszul lett, hogy a vőlegénye visszarohant vele a kórházba. - Ne izguljak, semmi gond, biztatott a doktornő, mikor telefonon érdeklődtem. Este nyolckor megint tárcsáztam, a nőgyógyásszal azt mondta, ha a baba nem is marad meg, a lányomnak nem lesz baja. Másnap reggel bejelentette: Renáta hajnalban meghalt. Elvérzett a kislányom, mire észbe kaptak - eleveníti fel Takács Béláné leánya és születendő fiúunokája elvesztésének körülményeit.
A kórházi dokumentumok szerint Renátát szeptember 22-én késő délután vették fel másodjára a belgyógyászati osztályra elesett állapotban. Este nyolckor vérezni és görcsölni kezdett, így a fenyegető vetélés miatt áttolták a nőgyógyászatra, ahol éjfél után befejezték a megindult abortuszt. Renáta ezután folyamatosan vérzett, majd hajnali fél ötkor a légzése is leállt. Újraélesztése után átszállították az intenzívre, s ott már hiába alkalmaztak sokk elleni kezelést, 5 óra 20 perckor bekövetkezett a halál.  Takács Renátát a heveny mandulagyulladás mellett gyomor- és bélhuruttal kezelték a nógrádi kórházban. Az orvos szakértő szerint az orvosok téves diagnózist állítottak fel, a jelek egyértelműen a toxikus sokk tünetegyüttesére utaltak. A beteg mégsem kapott antibiotikumot, s az intenzív osztályra is későn került.
Az ügyben büntetőeljárás indult, az ügyész foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolta a kórház két orvosát, és letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte. A Nógrád megyei Bíróság azonban 2004 októberében másodfokon is felmentette a vádlottakat. A belgyógyászati osztály szakvizsgával nem rendelkező doktornőjét bűncselekmény, a nőgyógyászt bizonyítottság hiányában.
- Nem nyugszom bele az ítéletbe, akár Strassbourgba is elmegyek az igazamért. Hogy praktizálhat az olyan orvos, aki két életet vett el? - küszködik könnyeivel Takácsné, aki Renáta elvesztése miatt nemcsak a két orvos, hanem a kórház ellen is pert indított. Ebben első fokon 3,5 millió forint kártérítést ítélt meg számára a bíróság.
Az asszony álldogált már a Parlament előtt lánya fényképével, hogy felhívja a figyelmet a betegek kiszolgáltatottságára. Meggyőződése, hogy az orvosi hibák zömét eltussolják. Össze akarja fogja a műhibaperek áldozatait. Az egyedül élő 54 éves asszony idegei tönkrementek. Életében a küzdelem szab rendet. Elégtételt venni valahogy, ez lebeg a szeme előtt, s naponta meglátogatja a sírt. A salgótarjáni tömbház egyik ablakából a kórházra, a másikból a temetőre látni...
{p}
Düledező kis házba nyitok be Salgótarján-Vizsláson. A sezlonon épp etetni készülnek a kis Brendont, ha jól látom, paprikás krumpli az ebéd. A kétéves kisfiú maga is segítené anyját e műveletben. Lábujjaival megmarkolja a tálkát, hátha valahogy a szájához ügyeskedhetné az ételt. Oláh Pálék negyedik gyermeke karok nélkül született. Az édesanya szerint ugyan hat ultrahangvizsgálatot végeztek terhessége alatt a salgótarjáni Szent Lázárban, mégsem vették észre a fejlődési rendellenességet. A szülés napján, 2003. június 8-án az anya zokogni kezdett, az apa pedig dühbe gurult, mikor szembesültek kisfiuk fogyatékosságával. A kórház vezetése azonnal beismerte, hogy hibázott.
- Mi az az összeg, amennyiért eltekintenék a pertől? Ezt próbálták megtudakolni tőlem, s peren kívül felajánlottak tízmillió forintot. Én meg haragra gerjedtem, s odavágtam, hogy nem pénz kell nekem, hanem kar a gyerekemnek! - meséli az apa, aki alkalmi munkákból tartja el a népes családot. Ha előre tudták volna, hogy végtaghiányos csecsemőt várnak, inkább az abortusz mellett döntenek.
Lassan két éve, hogy megindították a pert. Harmincmillió forintot remélnek. Ha orvosi kezelésre szorulnak, azt a kórházat kell felkeresniük, amelyikkel perben állnak.- Kilátástalan a kisfiú jövője, járni sem tud, könnyen elveszti az egyensúlyát. Félénk gyerek - mesélik a szülők. Mikor búcsúzom, intek Brendonnak is. A göndör kisfiú visszaint. A lábával...
{p}
Műhibaper
- Felboríthatja egy kórház költségvetését, ha műhibaperben megítélnek 20-30 millió forint kártérítést - erősíti meg dr. Adamkó István, a Szent Lázár Kórház jogtanácsosa. A salgótarjáni intézmény ellen jelenleg 23 per folyik, ennek harmadát nagy értékű kártérítésért indították. A nógrádi kórház ugyan rendelkezik biztosítással, ám az esetenként csak ötmillió forintig nyújt fedezetet. Tucatnyi hazai kórháznak egyáltalán nincs felelősségbiztosítása, ezért azok nem is működhetnének. Az utóbbi években a biztosítási díjak a sokszorosukra emelkedtek. Egyetlen kivétellel mégis az összes biztosítótársaság kihátrált az egészségügyből. A műhibaperek száma növekszik.
- Az orvosi műhibák áldozatait és a hozzátartozókat elsősorban a felháborodás és az igazságérzet viszi az ügyvédi irodába. Sokan azt szeretnék, ha a hibázó orvost eltilthatnák a praxistól, erre azonban a polgári peres eljárásban nincs mód - mondja Erdős György budapesti ügyvéd, aki jelenleg 41 kártérítési pert visz különböző kórházak ellen. Ezek között van Takács Renáta és Oláh Brendon műhibapere is, melyek a salgótarjáni Szent Lázár Kórház ellen indultak. - Mindkét ügyben kedvező fejleményekről számolhatok be - tájékoztat az ügyvéd. - Az elhalálozott kismama perében a balassagyarmati bíróság meghozta az elsőfokú ítéletet, s ennek alapján a kórház kártérítési felelősséggel tartozik. A keresetünkben szereplő összegnek azonban csak a felét, 3,5 millió forintot ítéltek meg Takács Béláné részére, s ezt nem találjuk arányosnak a károkozás súlyával. Az asszony ugyanis nemcsak a lányát, de az unokáját is elvesztette, s vele a lehetőséget, hogy családban élje le idős éveit. A karok nélkül született kisfiú ügyében birtokába kerültünk egy döntő fontosságú orvos szakértői véleménynek, mely igazolja, hogy a kórház mulasztást követett el. Az ultrahangos protokoll szerint ugyanis a terhesség 12. és 16. hetében főként a végtagok meglétét kell vizsgálnia az orvosnak. Véleményem szerint jól döntött Oláh Brendon édesapja, amikor nem fogadta el a peren kívüli egyezséget. A felajánlott összegnél jóval nagyobb kártérítésre számíthatunk - véli Erdős György.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek