Csányi-alapítvány a tehetségeknek

Hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek megsegítésére magánvagyonából egymilliárd forintos alaptőkével alapítványt hozott létre az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor. A Csányi Alapítvány a Gyermekekért a Jászságban és Somogyban húsz-húsz tehetséges gyerek életútját szándékozik egyengetni az általános iskolától a diploma megszerzéséig.

Hazai életPintér Csilla2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Csányi-alapítvány a tehetségeknek

Az alapító még huszonéves volt, amikor egy rádióriportban egy kisfiú azt mondta: "Ha igazán éhes vagyok, kimegyek a játszótérre, mert ott nem érzem annyira az éhséget." Akkor megfogadta, ha elég pénze lesz, segít a nehéz sorsú gyerekeken. Sokszor mondták róla, hogy nulláról jutott a csúcsra. Jászárokszálláson született, 1953-ban. Édesapja mezőőrként dolgozott a téeszben, édesanyja ugyanott fonalhajtó volt. Testvéreivel ugyan soha nem éhezett, de látta azt, hogy apja napi 16-18 órát dolgozott, mellékállásban méhészkedett, cukorrépát termelt, hogy meglegyen mindenük. Osztályfőnöke nem javasolta, hogy Pestre menjen közgazdasági szakközépiskolába, de ő erősködött, azért is megmutatja, képes helytállni. Úgy ment el otthonról, hogy megígérte édesanyjának, fog ő még egyszer ötezer forintot is keresni.  "Mindezt azért mondtam el - jegyezte meg -, mert tudom, hogy ma is rengeteg olyan gyerek van, aki hozzám hasonlóan majdnem a nulláról indul."
Tisztában van vele, hogy sikeres és kíméletlen üzletembernek ismerik, aki ráadásul évről évre megjelenik a gazdagok listáján. "Annyit ígérek, kíméletlenül kitartó és - bízom benne - ugyanúgy sikeres leszek e legújabb alapítványi vállalkozásban is. Persze ez most nem üzlet, de a Csányi Alapítvány nem is puszta jótékonykodás, sokkal inkább befektetés a jövőbe, a gyermekeken keresztül az ország jövőjébe. Hiszem, hogy az anyagi jólét minden vagyonos embert kötelez. Az alapítványhoz százmillió forintot tett hozzá Karsai Béla, a Karsai Holding tulajdonosa, és tízmilliót Ádámossy György vállalkozó.
A kuratórium tagja az alapító két fia, Csányi Péter és Csányi Attila, Sztevanovity Zorán zenész, Pataki Ági producer, Gödény Mária orvos és John Charody magyar származású ausztrál üzletember. A kuratórium elnöke az alapító felesége, Csányi Erika. A Jászságban és Somogyban - a helyi önkormányzatok, pedagógusok és gyermekvédelmi szakemberek bevonásával - tevékenykedik az alapítvány kezdetben: a húsz-húsz tehetséges, hátrányos helyzetű gyerek felnőttkorig tartó támogatása mellett az általános iskolák segítésével több száz diákot patronálnak. A tervek szerint az ország egészére kiterjesztik majd a tevékenységet. Gyermekvédelmi szakemberek és pedagógusok részvételével mentori hálózatot alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetnek