Csendőrlaktanyában az ovisok

Nem minden mikepércsi gyerek jár óvodába. Aki igen, az egy egészségtelen épületben tölti napjait. Új ovi kell! Jól pályázott Mikepércs, nyert is az új ovira 214 milliót, de pénzt mégsem kapott.

Hazai életBalogh Mária2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Csendőrlaktanyában az ovisok

Egészségtelen környezet és helyszűke az oka annak, hogy nem minden mikepércsi gyermek járhat mostanság óvodába. Vannak olyan szülők, akik a mostoha körülményekre hivatkozva még akkor is a szomszédos megyeszékhelyre, Debrecenbe hordják csemetéiket, ha felvételt nyertek a községi gyermekintézménybe. A többség azonban nem tudja vállalni a napi furikázással járó hercehurcát. A sűrűsödő gondok mellett a helyi önkormányzat sem tétlenkedik. Érvényes és nyertes pályázatuk ellenére év eleje óta hiába várnak arra a 214 millió forintra, amiből az új óvodát fel lehetne építeni. A központi kassza ugyanis kiürült...
Csöppet sem irigylésre méltó annak a százhárom mikepércsi óvodásnak a helyzete, akik a 47-es főút mentén álló, százharminc éves, eredetileg csendőrlaktanyának készült épületben töltik a hétköznapjaikat. A szakemberek egészségügyi szempontból közel tíz éve folyamatosan kifogásolják az intézmény működését, melynek konyháját nemrégiben be is kellett zárni. A népegészségügyi és tiszti orvosi szolgálat munkatársai mára például azt sem tartják ajánlatosnak, hogy az óvoda ablakai napközben nyitva álljanak. A főúton áthaladó kamionok és személygépkocsik által kibocsátott kipufogógáz erősen veszélyezteti az apróságok egészségét. És a friss levegőre annál nagyobb szükség lenne, mivel a salétromos, néhol penészes és málladozó vakolatú csoportszobákban és mellékhelyiségekben már-már elviselhetetlen az áporodott szag. Arról nem is szólva, hogy a rendszeres javítások ellenére a tető beázik, a parketta több helyen felpúposodott, a vízvezeték- és az elektromos hálózat elavult a hetvenes évek elején csendőrlaktanyából óvodává alakított közintézményben. Nem tehet róla senki, legfőképpen nem a gyermekek, akik huszonnyolc-harminc fős csoportokba zsúfolódva kénytelenek eltölteni óvodáséveiket.
Egy neve elhallgatását kérő helybeli anyuka például arról számolt be, hogy mivel a férje jelenleg munkanélküli, maga pedig gyesen van, négyéves gyermeküket helyhiányra hivatkozva nem tudták felvenni a 3800 lelket számláló település óvodájába. Leghamarabb akkor nyílik rá lehetőségük, ha a kicsi ötesztendős lesz. Iskolakezdés előtt egy évvel ugyanis mindenkinek kötelező óvodába járnia.
- A törvény az egészséges fejlődéshez minden gyermeknek jogot biztosít, csakhogy a feltételeket nem minden esetben teremti meg hozzá - sorolja a fiatalasszony, majd elgondolkodva megjegyzi: - Nem is bánom annyira, hogy nem vették fel a nagyobbik gyermekemet egy olyan oviba, ahol a rogyadozó plafon kis híján a csöppségek fejére szakad és ahol salétromosak a falak. A kislányom asztmás, így csak rontana az állapotán az egészségtelen óvodai környezet.
{p}
Nemcsak a szülők és a pedagógusok, az önkormányzat is tisztában van vele, hogy ez az állapot tarthatatlan. Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere készségesen ad felvilágosítást a részletekről. Arról például, hogy két éve szakadatlanul azon dolgozik a képviselő-testület, hogy valamelyest javítson a mostoha körülményeken, s bővítsék a létesítményt. Ezt az is indokolja, hogy szaporodik a falu: tavaly ötven gyermek született Mikepércsen - az elmúlt években egyre több ifjú házas és sokgyermekes család költözött "ki" a megyeszékhelyről. Az oviba viszont helyhiány miatt csak huszonöt gyermeket tudtak felvenni.
- Sajátossá vált helyzetünk orvoslására ötmillió forintért elkészíttettük az épület átépítési tervét, megvalósításához pedig a regionális operatív program keretében 204 millió forintra pályáztunk, amit meg is nyertünk - sorolja a falu vezetője. - Sikeres pályázatunkat azonban ez év elején várólistára tette a hatóság, így elképzelésünk sincs, mikor kapjuk meg a beruházáshoz szükséges összeget - magyarázza a polgármester, s hozzáteszi: pénzhez csak akkor juthatnak, ha a program kasszáját feltöltik a központi költségvetésből. S mivel a jelenlegi helyzetben erre csöppnyi remény sem mutatkozik, még az is előfordulhat, hogy a mikepércsi önkormányzat csak 2007-ben kapja meg a jóváhagyott 214 millió forintos támogatást.
- Csak abban az esetben kapjuk meg ezt a pályázati pénzt, ha bármelyik más pályázó visszalép, azaz visszaadja az egyébként nehezen elnyert támogatást - feleli a polgármester. - Tudomásom szerint ilyesmire még nem volt példa, de ha mégis előfordulna, a papírforma szerint a várólistán soron következő pályázóval kötnének szerződést.
- Egyedi-e a mikepércsi eset? - tudakolom.
- A Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal tájékoztatása szerint az országban még hatvanhat pályázattal jártak hozzánk hasonlóan. Úgy vélem, a jelenlegi rendszerben nem mindig a legfontosabb beruházások kapnak támogatást - feleli Tímár Zoltán, s példaként említi, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közel egymilliárd forintot kapott az M3-as út melletti ökopark továbbépítésére. A polgármester azt a "költői kérdést" is megfogalmazta, vajon miért fontosabb egy turisztikai látványosság, mint az, hogy Mikepércsen felépüljön a gyermekek egészséges fejlődését szolgáló, korszerű és tágas óvoda. A község első embere egyébként a megyei közgyűlés elnökéhez fordult segítségért, s azt kérte, hogy a Polgár melletti ökopark-beruházásra szánt összegből csoportosítsanak át az óvoda átépítésére. Csakhogy a szigorú paragrafusok ezt a megoldást nem teszik lehetővé.

Ezek is érdekelhetnek