Döbbenet Európában

A múlt hét végén a franciák 82 százalékos részvételi arány mellett elutasították az uniós alkotmányt: 56 százalékuk nemmel szavazott, azaz megvétózták az alkotmány 2006-os hatályba lépését, hiszen ahhoz az összes tagállam igen szavazatára lett volna szükség. (Eddig kilenc ország, köztük Magyarország ratifikálta az alkotmányt.)

Hazai élet2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Döbbenet Európában

A francia döntés hatást gyakorol a magyar gazdaságra: gyengülhet a forint. A következő hónapok problémája, hogy a döntés késleltetheti a következő hat év EU-büdzséjéről folyó tárgyalásokat, ami kedvezőtlenül érintheti a hazánknak juttatandó támogatások mértékét és nagyságát.
Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint a francia verdikt az unió legnagyobb kihívása az 1957-es római szerződés aláírása óta. Az eredmény sajnálatos, de nem végzetes Európa jövőjére nézve. Azt is leszögezte, hogy Magyarország a kialakult helyzet megoldásában aktív szerepet kíván játszani. - Magyarország alapvető érdeke, hogy az integráció folytatódjon a térségben - érvelt Somogyi Ferenc külügyminiszter, aki szerint a francia döntés az EU egyfajta befelé fordulását is jelentheti, ami ellentétes a magyar érdekkel.
A tagállamok megdöbbenéssel vették tudomásul a francia nép akaratnyilvánítását. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke leszögezte, az unió nehéz helyzetbe került, de túl fogja élni. - Nyugodt és tisztázó jellegű helyzetelemzésre van szükség az Európai Unióban az alkotmányos szerződés franciaországi elutasítását követően - vélte Javier Solana, az uniós tagországok közös kül- és biztonságpolitikai képviselője. Közgazdászok szerint a szavazók a belpolitikai helyzetet kívánták megtorolni voksaikkal. Franciaországban igen magas a munkanélküliség, és a gazdaság is súlyos gondokkal küzd. Nem véletlen, hogy a szavazást második napon kedden, lemondott Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő, s helyét Dominique de Villepin foglalta el. Ugyanakkor persze megbosszulhatja magát az elutasítás: kilazulhat a Párizs-Berlin tengely - vélik egyes szakértők - az alkotmány leszavazása miatt. Németország erősítheti unión belüli pozícióját a franciák kárára.

Ezek is érdekelhetnek