Tizenöt Srí Lanka-i ház

Korábban már hírt adtunk arról, hogy egy Debrecenben élő, Srí Lanka-i származású orvos, Saman Kothalawala pénzgyűjtési akcióba kezdett a decemberi szökőár károsultjainak javára. A professzor nemrégiben számolt be szülőhazájában szerzett élményeiről, s arról, mi lett az összegyűlt 6,5 millió forint sorsa.

Hazai életBalogh Mária2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Tizenöt Srí Lanka-i ház

Saman doktor hazájában szerződéssel csatlakozott egy karitatív programhoz: tehetős Srí Lanka-i polgárok saját földjeikből ajánlottak fel építési telket és pénzt. A hajdú-bihariak adományából tizenöt, 40 négyzetméteres új hajlék épül szeptemberre. A professzor szerint ez óriási érdem, mert a Lions Klub amerikai, kanadai és ausztráliai bevételéből együttesen tudnak ötven új házat építeni.
Korábban arról is szó volt, hogy a hajdú-bihariak adományát iskolák, kórházak és orvosi rendelők építésére fordítják. A fejlett világ összefogásával időközben ez a probléma már megoldódni látszik. A keleti parton az olasz kormány, a déli és a nyugati parton a svájci, a holland és a német kormány vállalta az intézmények helyreállítását. Kiderült, hogy Srí Lankáról egyetlen árva gyermeket sem lehet elhozni, csupán névleges örökbefogadásukra, rendszeres adományozásra van lehetőség. Srí Lankán ugyanis az a szokás, hogy a nők magukhoz veszik meghalt leánytestvérük gyermekeit, a férfiak pedig fiútestvéreik utódait fogadják be. Ennek köszönhető, hogy mégsem marad árván több tízezer Srí Lanka-i gyermek.

Ezek is érdekelhetnek