Viperával leckéztettek

Ólmosbot lett a vége. Megbukott egy úrvezetőjelölt, aki ezért visszakövetelte az oktatásra befizetett pénzt, majd a barátaival elverte az autósiskola tanárát, súlyos sérüléseket okozva.

Hazai életBalogh Mária2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Viperával leckéztettek

Bűnügyi filmbe illő a történet. Az áldozat - aki egy derecskei autósiskola oktatója - az egyik támadót nemrégiben buktatta meg a vezetői vizsgán. A szóban forgó fiatalember képtelen volt elviselni ezt a sérelmet, ezért falubeli társaival bosszút esküdött az oktató ellen - tudtuk meg Vezendi Jánosné századostól, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.
A négy huszonéves derecskei otthonában kereste fel az oktatót. A megbuktatott fiatalember a szóváltás elején először a gépjárműoktatás címén befizetett tandíjat, illetve a vizsgadíj egy részét, mintegy tízezer forintot követelt vissza. Úgy érvelt, ha nem kaphat jogosítványt, akkor a befizetett összeg visszajár. Az oktató indokokat igyekezett sorolni a pénz visszafizetése ellen, majd határozottan meg is tagadta. Annál is inkább, mivel a huszonéves fiatalember valójában még tartozott is neki pár ezer forinttal. Az oktató makacs ellenszegülése láttán a fiatalok egyike egy szemvillanás alatt előkapott egy viperát (ólmos botot), s rátámadt a házigazdára. A nyomozás jelenlegi állása szerint feltehetően a többiek sem maradtak tétlenek. A gépjárművezetői vizsgán szégyent vallott fiatal a verést követően ráripakodott a vérző oktatóra: eszébe ne jusson értesíteni a rendőrséget. Az összevert férfi, maradék erejét összeszedve, valóban nem a rendőrséget, hanem a mentőket hívta. A nem mindennapi ügyben a Kenézy kórház illetékesei tettek feljelentést a hatóságnál. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság derecskei rendőrőrse ezt követően rendelt el nyomozást a súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett középkorú gépjárműoktató ügyében. Pár nappal később házkutatást tartottak a hajdúszováti fiataloknál, s egyikük lakásán megtalálták és le is foglalták a viperát. Kihallgatták mind a négy huszonévest önbíráskodás és súlyos testi sértés bűntettek megalapozott gyanújával - tájékoztatott a rendőrségi szóvivő, aki elmondta azt is, hogy a fiatalemberek mindvégig tagadták a bűncselekmények elkövetését.
Az ügyben eljáró illetékes azonban a rendelkezésre álló információk birtokában mégis úgy döntött, hogy két gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyez, míg a másik kettő szabadlábon védekezhet. Értesüléseink szerint az oktató súlyos végtagtöréseket is elszenvedett a brutális bántalmazás során. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen az úgynevezett vipera fémből készült, mintegy fél méter hosszú, teleszkópos ütőeszköz, amely elképesztően súlyos sérüléseket képes okozni (összecsukva a zsebben is elfér). Jobb minőségűeket 30-35 ezer forintért, gyengébbeket hat-nyolcezerért lehet beszerezni.
Felhívja a figyelmet a rendőrségi tájékoztató, hogy a vipera a közbiztonságra veszélyes tárgy, nyilvános helyen, közterületen, közintézményekben vagy éppen tömegközlekedési eszközökön tilos birtokolni. Otthon ellenben bárki tarthat ilyet.

Ezek is érdekelhetnek