Akadémia és új hitel szakiknak

Az iparosok Vállalkozói Akadémián pótolhatják hiányzó uniós ismereteiket. A tőkeszegény vállalkozások a mikrohitel mellett a mikrohitel plusz program keretében szintén pénzhez juthatnak szeptembertől.

Hazai életPintér Csilla2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Akadémia és új hitel szakiknak

Az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) felmérése szerint a megkérdezett 3411 családi- és mikrovállalkozás hét és fél százaléka ismerte fel az együttműködésben rejlő lehetőségeket, míg 22,9 százalékuk szerint hátrányos lenne a szövetkezés más iparosokkal. A mikrovállalkozások többsége nincs tisztában a minőségbiztosítási rendszer kiépítésének lehetőségével, és nem mindenki tudja betartani a szállítási határidőket sem. Hátráltatja a piacra jutást, hogy alig tizedük költ reklámra, és mindössze 23 százalékuk tárgyalóképes valamilyen idegen nyelven. Egyebek mellett a hiányzó ismeretek pótlását kívánta elősegíteni az IPOSZ, amikor elindította a Vállalkozói Akadémia előreláthatóan 315 millió forintos költségvetésű programját, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) nyolcmillió forinttal támogat. Az erről szóló együttműködési megállapodást a napokban írták alá a minisztériumban. A program keretében olyan üzleti tervezési, pénzügyi, humán-erőforrásbeli, marketing-, informatikai, valamint együttműködési lehetőségeket tartalmazó tananyagokat dolgoznak ki, amelyekből a vállalkozók kiegészíthetik tudásukat. A hazai vállalkozások 96 százalékát tömörítő IPOSZ és tagszervezeteinek uniós felkészítési programjait a GKM hét projekt keretében 55,7 millió forinttal szintén támogatta.
A vállalkozásokat érintő kérdések megvitatására hivatott Vállalkozásfejlesztési Tanács mellett az GKM új, várhatóan szeptemberben felálló - például oktatási-képzési, adókat-járulékokat érintő - munkabizottságok létrehozását kezdeményezte, és számít az érdekképviselet aktív részvételére. A szakmai együttműködés szorosabbá válása mellett jelentős előrelépés volt, hogy a vállalkozók a korábbinál kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez. Ez év februárjától ugyanis háromról ötmillió forintra emelkedett a mikrohitel felső határa, amelynek fele forgóeszközként is felhasználható. Idén eddig 792 vállalkozás hitelkérelme kapott zöld utat összesen 3,11 milliárd forint értékben. Mivel hihetetlenül megnőtt a hitel iránti igény, mikrohitel plusz elnevezéssel új program indul a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével. A hitelkonstrukció feltételeinek kimunkálása folyamatban van, és az ígéretek szerint szeptembertől megindulhat az igénylés: az ötmillió forintos mikrohitel mellé további tízmillió forintot vehetnek fel fejlesztésre a mikro-, kis- és középvállalkozások.

Ezek is érdekelhetnek