Gyanús tüzek völgye

Egy Miskolchoz közeli kis faluban, Sajóbábonyban nemrég egymást követően két cég telephelyén is fellobbantak a lángok. Nem kizárt, hogy mindkettőnél bűncselekmény történt.

Hazai életKeresztény Gabriella2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Gyanús tüzek völgye

A veszélyes hulladékokat ártalmatlanító Észak-magyarországi Környezetvédelmi Kft. sajóbábonyi üzemében pár hete két napig birkóztak a lángokkal a tűzoltók. A hatalmas csarnokban többtonnányi megsemmisítésre váró hulladék égett, beomlott a tető is. A tűzoltók erőfeszítéseit megnehezítette, hogy az épület közelében lévő tűzcsapok, különös módon, nem működtek. A történteket vizsgáló Bódi Zoltán őrnagy rendőrségnek átadott jegyzőkönyvében "bűncselekmény alapos gyanúját" rögzítette. A szakértő felvetését a kárt szenvedett környezetvédelmi cég vezetése is komolyan vette: megduplázták a terület őrzését ellátó kutyás őrök számát. Ha a rendőrség újabb szakértők véleménye által is megalapozottnak tartja a gyanút, eljárást indít az ügyben.
Korábban a sajóbábonyi völgy egy másik, poliuretánhabot gyártó cége telephelyén csaptak fel a lángok. Bár a tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, Bódi Zoltán szerint sok a két tűz közötti hasonlóság. Például mindkettőnél akkora volt az égés intenzitása, hogy a tűzoltóság a legmagasabb készültségi fokot rendelte el, és bekapcsolódott a mentési munkákba a katasztrófavédelem veszélyfelderítő csoportja is az esetlegesen levegőbe kerülő káros anyagok miatt, bár ilyesmi szerencsére nem következett be.
A környékbeliek számára egyébként köztudott volt, hogy a falujuk határában elterülő völgyben az ötvenes évek elején egy katonai célokra szánt robbanóanyagokat gyártó (hivatalosan persze nem létező), "titkos" hadiüzemet létesítettek. Átalakítását polgári célokra a hetvenes években kezdték meg: a régi profil megtartásával növényvédő szereket is gyártani kezdtek. A bábonyi völgyet a tüzek már abban az időben sem kerülték el. Az egyik robbanóanyagot gyártó csarnok - tragikus esemény volt ez akkor! - 1981-ben repült a levegőbe, tizenhárom dolgozó veszett a lángokba. Jó tíz év múlva egy másik csarnok is a tűz martalékává vált, noha azt már évek óta nem használták robbanóanyagok gyártására. A detonációt ott vélhetőleg a falakban felgyülemlett robbanóanyagok koncentrációja váltotta ki. A lassan "tüzek völgyének" is nevezethető sajóbábonyi iparterület krónikája a friss eseményekből ítélve ma is mozgalmas. Annak ellenére, hogy a civilek által "veszélyes időzített bombának" tartott Észak-magyarországi Vegyiműveket (ÉMV) - melynek működése ellen rendszeresen tüntetettek zöldszervezetek is - 1992-ben felszámolták. Az egykori vegyigyár üzemcsarnokait jelenleg 35 különböző cég használja, de a lángok ma is időről időre fellobbannak.

Ezek is érdekelhetnek