Gyilkos hölgy Amerika fölött

A tévéállomások felvételein megrázó képek sora. Az utcákon víz és víz mindenütt: egyetlen nap alatt több százezer ember munkájának értelme veszett oda. New Orleans 80 százaléka több méteres víz alatt áll. Ez a helyzet más városokban is. A kárt ma már 100 milliárd dollárra becsülik. A három amerikai államban pusztító Katrina hurrikán az Amerikai Egyesült Államok eddigi legnagyobb természeti katasztrófáját okozta. Amennyiben igaza lesz New Orleans polgármesterének, és valóban tízezren vesztek oda, akkor az USA legtöbb emberáldozatot követelő szélvihara söpört át a múlt héten a Mexikói-öböl térségében.

Hazai élet2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Gyilkos hölgy Amerika fölött

Valóssággá vált az amerikai katasztrófafilm: a házak rommá lettek, az elpusztult városban bandák garázdálkodnak, az Egyesült Államok bevetette Irakban edződött katonáit, nemzeti gárdáját. Káosz, káosz, káosz - a túlélők az ország és a tagállam vezetőit okolják amiatt, hogy késve és szervezetlenül indult a mentés, s nem evakuálták időben a lakosságot. Az utcákon páncélozott járművek köröznek. Lövések, robbanások, kifosztott házak, üzletek, segítségre váró lakosság. A hét elején már öt ember halálát okozta a vizet fertőző kolera. Van, aki napokig bírta, de végül megfulladt. Élő adás: az édesanya a teljes összeomlás szélén ordít a fájdalomtól, kezében fiának fényképét szorongatja. Az egyetlen emléket, ami megmaradt a gyermekéről.
Amit a kamerák nem közvetíthetnek, az a kitörni készülő környezeti katasztrófa. Egy héttel a hurrikán pusztítása után, az átszakadt gátak hét eleji kijavítását követően megindult a víz szivattyúzása, ám ez a víz erősen szennyezett.
A Mississippibe és a Pontchartrain-tóba a városból, annak környékén lévő óriási kőolaj-feldolgozókból, vegyi üzemekből vegyszerek, a több ezerre becsült halottak, elhullott állatok miatt különféle fertőző vírusok, baktériumok kerülnek az élővizekbe, onnan a környező mocsarakba, a folyó deltájába. Ne feledjük: ott most kánikulai meleg van.
- New Orleanst teljesen ki kell üríteni, akár erőszakkal is - adta ki a parancsot a város vezetője e hét szerdán. Várhatóan 3-6 hónapig nem költözhetnek vissza a városba lakói: a blues és dzsessz szülővárosában 485 ezren, külvárosaiban 850 ezren éltek.
{p}
Mi is történt valójában? A Katrina hurrikán a fokozatokat jelölő skálán a legmagasabb, ötös erősségűt kapta a szakemberektől, de Amerika Mexikói-öböl melletti partvidékére érkezve mértéke folyamatosan csökkent. Az óránként 180 kilométeres sebességű forgószél a tengerszint alatt épült New Orleanstól jó hatvan kilométerre délre érte el augusztus 29-én a szárazföldet. A város egyes részeire 2-7 méteres víz hömpölygött, mert két helyen átszakadt a várost a közeli tótól védő gátrendszer. Az emberek egy része a teljes kiürítést elrendelő felhívás ellenére - vagy mert nem volt hova menekülnie, vagy mert éppen nem akart elmenni - a városban maradt. Ők átmenetileg a Superdome stadionba menekültek. A hírügynökségek jelentései a hurrikán további pusztításáról szóltak: New Orleans mellett Mississippi és Louisiana államban is egész lakóövezetek kerültek víz alá, ki tudja, hány áldozatot követelve. Mississippi államban Gulfport és Biloxi kikötővárosokat például helyenként három méter magasan elöntötte a víz, a heves szelek hajókat sodortak a parti épületeknek.
A New Orleans-i állapotokat jól tükrözi, hogy számos rendőr visszaadta jelvényét vagy bezárkózott a rendőrségi épületekbe; ketten öngyilkosok lettek. A mentésben mellettük jelenleg több mint ötvenezer amerikai katona és nemzeti gárdista vesz részt.
Lapzártánkkor még nem lehet tudni, valójában hány áldozatot követelt a Katrina az Amerikai Egyesült Államok három déli államában. Egy biztos: ahogy a vízszint csökken a lakott területeken, úgy kerülnek elő százszámra a halottak. Csak néhány hét múlva derül ki, vajon igaza lesz-e New Orleans polgármesterének, aki tízezer halottról beszélt.

Benzinár
A benzin ára már a hét végén túllépheti a literenkénti 290 forintot, s októberre akár 300 forint fölé is kúszhat a magyar benzinkutaknál. Mindez a Mexikói-öblöt ért hurrikánpusztítás következménye: e térség adta az Egyesült Államok kőolaj-kitermelésének ötödét, s az olajfeldolgozó kapacitásból napi kétmillió hordónyi esett ki. Ezek miatt a kőolaj világpiaci ára napokig a 70-75 dollár volt hordónként, amelyet csak számos ország tartalékainak bevetésével tudtak csökkenteni ideiglenesen 66-67 dolláros szintre. Elemzők úgy vélik: rövidesen 360 forint körüli szintre emelkedik a benzin ára Európában. Ezt a Mol Rt. szakértői túlzásnak tartják, de a 300 forint körüli szintet már nem.

Ezek is érdekelhetnek