Hentes lesz a tejesemberből

Október végétől 238 dolgozó veszíti el munkahelyét Pécsett, mert leáll a termelés az Új MiZo Rt. üzemében. A cég vezetése a gyár veszteségességével és túlzott adósságállományával indokolta a lépést. A MiZo termelőkapacitását átveszi a szegedi Sole Rt. A két tejipari cég közvetve Csányi Sándor, az OTP első embere tulajdonában van, akárcsak a pécsi és bajai termelőkapacitásokkal rendelkező Délhús Rt. A megszűnő tejipari cég munkásainak állítólag a húsfeldolgozóban kínálnak munkát a tulajdonosok.

Hazai életPintér Csilla2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Hentes lesz a tejesemberből

A MiZo Rt. egyszer már tönkrement: a pécsi központú cég ellen 2000-ben felszámolási eljárás indult. Az eladósodott részvénytársaság felvásárló- és termelőkapacitását a felszámoló két évig megőrizte. A MiZo-t 2002 júliusában az alig valamivel korábban privatizált állami gazdaságok által létrehozott cégnek adta el a felszámoló. A vételhez a Magyar Fejlesztési Bank adott hitelt. Később a MiZo a Dalmand Rt.-é lett, amely Csányi Sándor érdekkörébe került. A bankvezér idén megvásárolta a magyar piac egyik legnagyobb tejipari vállalkozását, a korábban olasz tulajdonú, szegedi székhelyű Sole Hungária Rt.-t. A MiZo irányítását júniusban átvette az ír Garry Lenihan, a Sole addigi vezérigazgatója. A MiZo dolgozói már akkor tartottak attól, hogy a pécsi gyár kapacitását átviszik Szegedre. Egy hónap múlva bezárták a MiZo kecskeméti üzemét, 138-an maradtak munka nélkül. Pécsett jelenleg 350-en dolgoznak.
A vezetés költségcsökkentési céllal vonja össze a MiZo-t és a Solét, mert csak így lát esélyt a versenyképesség megőrzésére. Az uniós csatlakozás óta dömpingáron kínált importtermékek megjelenése kényszeríti ki a hazai tejipari cégek összevonását, költségtakarékos, sokszor a tejtermelők kizsákmányolásával együtt járó árpolitikáját. Az alkalmazottak is tudták, hogy a pécsi üzem veszteséges. Az évi 220-230 millió liter tejet feldolgozó társaság 2003-ban 25 milliárd forint árbevétel mellett egymilliárdos mínusszal zárt, 2004-ben 27 milliárdos árbevételhez kétszázmilliós veszteség társult, 2005-ben újfent milliárdos veszteség van kilátásban.
A gyárbezárás hírére Toller László pécsi polgármester felajánlotta az Új MiZo Rt. tulajdonosának, az OTP-vezér Csányi Sándornak, hogy a város önkormányzata térítésmentesen átveszi a bezárásra ítélt üzemet, és módot keres annak gazdaságos működtetésére. A polgármester nem vitatta, hogy javaslata első hallásra irreálisnak tűnhet, ám azt is kijelentette, minden eszközt megragad, hogy megőrizze a munkahelyeket a városban. Gonda Tibor alpolgármester az üzem bezárása esetén felszólítaná a baranyaiakat, hogy ne vásároljanak a Sole gyártásában készülő MiZo-termékeket. A tulajdonos hajlandó tárgyalni, de a pécsi gyárat nem adja át ingyen a városnak. Az épület és a telek további sorsával kapcsolatban azt is elképzelhetőnek tartja, hogy új munkalehetőséget hoz létre a telepen. A kenyér nélkül maradóknak jó hír, hogy a szintén az ő tulajdonában lévő pécsi Délhús feldolgozó kapacitását megnöveli, mégpedig százharminc új munkahely létrehozásával. Csányi Sándor ígérte szerint a volt MiZo-sok előnyben lesznek a felvételkor.

Ezek is érdekelhetnek