Még van dohány

A fenti címmel rendeztek szakmai tanácskozást minap a hazai dohányipar képviselői, megkongatván a vészharangot. Az ágazat bajban van, mert a legálisan eladott dohánytermékek mennyisége jócskán esik. Ha nem születik átfogó ágazati stratégia, akkor a hazai termelés és gyártás egy-két éven belül megszűnhet, fogalmazott Bittner Imre, a dohányfelvásárlással és fermentálással foglalkozó ULT Magyarország Rt. vezérigazgatója.

Hazai életPethes József2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Még van dohány

Akkoriban a tanácskozáson megjelentek még nem tudhatták a héten bejelentett hírt: mind a cigaretta, mind a szivarka, mind pedig a vágott dohány adója nőni fog, a tervezet a pipadohány kedvezményezettségének is véget kíván vetni. Ennek adója jelenleg jóval kevesebb, mint a vágott dohányé, és sokan elkezdtek pipadohányt papírba sodorni, illetve egy köztes terméket pipadohányként árulni, mert sodorható, de olcsóbb. Ennek jövőre vége, a pipadohány is ugyanannyit adózik majd, mint a vágott: 4170 forintot kilogrammonként. Persze még így is olcsóbb lesz, mint a dobozos változata, amelynek az ára az áfacsökkentés dacára 7 százalékkal fog nőni.
Legnagyobb gond, hogy évről évre csökken a forgalom, ami ugyanakkor nem jár együtt a dohányzásról való leszokással. Tavaly már csupán 14,8 milliárd szál cigarettát adtak el üzletekben, ugyanakkor a feketepiacon becslések szerint 7-8 milliárd szál cigi talált vevőre. Nem véletlen, hogy a korábbi öt dohánygyárból ma már csak a pécsi BAT és a sátoraljaújhelyi Continental (korábban V-Tabak) folytatja a honi termelést. Ha ez így megy tovább, akkor nem tudjuk teljesíteni az EU-tól kapott 12 ezer tonnás termelési kvótát. Mostanában 5200 hektáron díszlik dohány. A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében foglalkoznak vele, tizenötezer embernek ad munkát, megélhetést. A termelőket hátrányosan érinti, hogy az uniós támogatási szint hatvan százalékát kapják, ugyanakkor a dohány világpiaci ára nagyon lecsökkent.
Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség ügyvezető elnöke szerint az államnak jobban oda kellene figyelnie az ágazatra, hiszen a befizetett jövedéki adó 25-30 százaléka dohányból származik. A vámhatóság adatai szerint az elmúlt négy évben hatmilliárd szál cigarettával csökkent a legális piaci forgalom. Ez pedig azt jelenti, hogy ilyen ütemben fejlődött a feketepiac, aminek következtében évente hatvan-hetvenmilliárd forintnyi jövedéki adótól esik el az állam. Pedig a dohány jó üzlet az államnak, tavaly 265 milliárd forint adó (jövedéki + áfa) folyt be belőle a közös kasszába, majdnem kilencszer több, mint 1992-ben (31 milliárd). Ez idő alatt a cigaretta 65 százalékkal drágult. A dohányzóknak nem árt tudniuk, hogy egy doboz 420 forintos cigaretta 74 százaléknyi adót tartalmaz.
A gondok felsorolásából következnek a főbb tennivalók: a feketekereskedelem visszaszorítása, a termelők nagyobb mértékű támogatása. Közben élesedik a piaci verseny, importtermékek jönnek be az országba, további adóemelések várhatók, egyre több helyen tilos a dohányzás, a fiatalokat maga a dohányipar sem biztatja e káros szenvedélyre.

Legális cigarettaforgalom Magyarországon
Év       Milliárd szál
2000:     21,8
2001:     21,2
2002:     20,6
2003:     18,1
2004:     14,8